Nektarios Papadakis Posted January 20 Posted January 20 (edited) 3 hours ago, Nick the Greek said: Όμορφο πλοίο, ωραία φωτογραφία και ευχαριστούμε Νεκτάριε. Επειδή ομολογώ δεν το ξέρω το συγκεκριμένο, ποιά η διαφορά ανάμεσα σε κλάση Α' και κλάση Β' που αναφέρεις? Είναι οι πλόες που λέμε εδώ ή κάτι άλλο? Τα νηολόγια χωρίζονται σε 3 κύριες κατηγορίες και υπάρχουν και κάποια επιμέρους. Ξεκινώντας από τα μικρά σκάφη το "μικρό" νηολόγιο είναι των πλοιαρίων (χονδρικά κάτω από 100 gt), το ενδιάμεσο είναι η Α' Κλάση (χονδρικά μέχρι 200 τόνους), και το μεγάλο είναι η Β' κλάση που έχει όλα τα μεγάλα. Δεν έχει να κάνει με τους πλόες αλλά δεν ξέρω και πως ακριβώς διαχωρίζονται νομικά (αν κάποιος ξέρει το νομικό σκέλος ας το συμπληρώσει). Πολλές φορές παρατηρώ μετανηολογήσεις μεταξύ των κλάσεων σε μικρά σκάφη αλλά δεν ξέρω τη χρησιμότητα αυτών των κινήσεων. Υπάρχουν ακόμα τα λεμβολόγια (όταν βλέπουμε σε βάρκες Λ....) τα οποία εδώ και χρόνια έχουν χωριστεί σε Ταχυπλόων (Τ.....) και συμβατικών (Σ....). Στα επιμέρους νηολόγια είναι τα ξεχωριστά νηολόγια φορτηγίδων (γύρω στο αριθμό 2500 βρίσκεται τώρα του Πειραιά) και ΜΟΝΟ στον Πειραιά υπάρχει ξεχωριστό νηολόγιο "πλωτών ναυπηγημάτων" για γερανούς, πλωτές δεξαμενές και κάποιες φορτηγίδες το οποίο αυτή τη στιγμή πρέπει να βρίσκεται στο νούμερο 180 περίπου. Παλιότερα (αρχή 20ου αιώνα) υπήρχαν και ιστιοφόρων Α και Β κλάσης, ποταμόπλοιων και τα "παλαιά νηολόγια" που αποσύρθηκαν και τα σκάφη είχαν πάρει καινούρια νούμερα στα "νέα νηολόγια" Στο νηολόγιο Πειραιά φιλοξενούνται και τα βιβλία νηολογίων Βραϊλας και Γαλαζίου που τα χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες του Δούναβη για τα σκάφη τους στις αρχές έως μέσα του 20ου αιώνα. Edited January 20 by Nick the Greek Quote
Nikos_Chania Posted January 20 Posted January 20 Θα το απαντήσω εδώ, κι αν κρίνεται απαραίτητο ας μεταφερθεί σε καταλληλότερο τοπικ. Τα νηολόγια και οι κλάσεις νηολόγησης βασίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ σε.... βασιλικό διάταγμα. Και επειδή το μυαλό σας μπορεί να πάει κάπου στη δεκαετία του 50-60, θα σας προσγειώσω στην αθάνατη ελληνική πραγματικότητα για να σας παραθέσω βασιλικό διάταγμα του 1910! Βασιλικό Διάταγμα της 10/17-7-1910 ΦΕΚ 241/Α/17-7-1910 Κοινώς το όριο μεταξύ των δύο κλάσεων είναι οι 60 κόροι.
Nektarios Papadakis Posted January 20 Author Posted January 20 Στην πράξη βέβαια κανένα από αυτά τα όρια δεν τηρείται σήμερα καθώς οι κλάσεις πλέον είναι ουσιαστικά 3 (μαζί με τα πλοιάρια). Πιθανολογώ ότι υπάρχει κάποια επικαιροποίηση του διατάγματος ή κάποιος νεότερος νόμος που κατάργησε το διάταγμα. Αυτό που παρατηρώ όμως (και πρέπει να ισχύει ακόμα) είναι ότι οι κλάσεις έχουν να κάνουν με το τονάζ των σκαφών. Νομίζω και εγώ ότι τα σχετικά ποστ πρέπει να μεταφερθούν κάπου πιο κατάλληλα καθώς κάναμε hijack στο θέμα του σκάφους 🙂
Nikos_Chania Posted January 20 Posted January 20 Το Βασιλικό Διάταγμα 10/17-7-1910 ΦΕΚ 241/Α/17-7-1910 ήταν σίγουρα σε ισχύ 28 Μαϊου 2024, συνεπώς δε νομίζω οτι υπάρχει κάτι διαφορετικό. Ούτε υφίσταται νεότερη κωδικοποίηση, οπότε αυτούσιο ισχύει.
Nektarios Papadakis Posted January 21 Author Posted January 21 Συμπληρωματικά στις κατηγορίες νηολογίων να προσθέσω και τα νηολόγια των Προξενικών Λιμεναρχείων Λονδίνου, Νέας Υόρκης και Τόκυο που έχουν δική τους αρίθμηση. Ήταν πολύ ενεργά παλιότερα (του Λονδίνου ήταν στο 3386 νούμερο το 2003 !), δεν ξέρω όμως αν χρησιμοποιούνται ακόμα από τους πλοιοκτήτες.
Annivas Posted January 21 Posted January 21 Πέραν των πολύ ενδιαφέροντων που αναφέρθηκαν , αξίζει να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια ψηφιακού μετασχηματισμού που επιχειρείται στην δημοσία διοίκηση (άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε όχι τόσο αποτελεσματικά) έχει ξεκινήσει δειλά δειλά η λειτουργία του niologio.gov . Προς το παρόν δεν έχει επεκταθεί σε όλων των ειδών των πράξεων νηολόγησης , ωστόσο είναι προς την θετική κατεύθυνση. Παράλληλα όμως με την ψηφιακή υποβολή αίτησης νηολόγησης, θα πρέπει να γίνει και ένα ρετουσάρισμα στα απαιτούμενα δικαιολογητικά προς περιορισμό της ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων.
Nick the Greek Posted January 21 Posted January 21 Είναι πάντως αξιοσημείωτο πως όλα αυτά ακόμη γίνονται με βάση ένα Διάταγμα του 1910, επί πρωθυπουργίας Στέφανου Δραγούμη δηλαδή. Σκεφθείτε πως έχει εξελιχθεί η ναυτιλία και τα πλοία στα τελευταία 115 χρόνια.
Petros P Posted January 21 Posted January 21 Με το eniologio, το 90αρι του χαρτοσημου στο ΝΑΤ το πληρωνεις ακομα? 😛 Επίσης φαίνεται το ετος κατασκευης στα νέα ? η οχι?
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now