Jump to content
Shipfriends

Fjärdvägen (IMO 7226952)


Recommended Posts

Posted

Το συγκεκριμένο πλοίο το είχα στο στόχαστρο πάρα πολύ καιρό, τελικά κατέστη δυνατόν να τα πούμε από πολύ κοντά. Να λοιπόν το Fjärdvägen, πλοίο που συνδέει τα νησιά Åland με την ηπειρωτική Φινλανδία και πιο συγκεκριμένα με το Naantali. Κάνει ένα δρομολόγιο κάθε μέρα, φεύγοντας κατά τις 1300 από τα νησιά και κατά τις 0400 το πρωί από το Naantali, όπως βλέπετε εδώ έχει και την δική του προβλήτα στο Långnäs. Το πετύχαμε φρέσκο από δεξαμενισμό και πραγματικά λάμπει. Ναυπήγηση 1972 παρακαλώ με χωρητικότητα 45 νταλίκες και μηχανές Pielstick.

 

Το παρατσούκλι του, όπως λέει κι ο γίγαντας Asklander είναι Sips Expressen, δηλαδή το Εξπρές των Τσίπς. Κι αυτό γιατί μεγάλο κομμάτι της κίνησής του έχει να κάνει με την μεταφορά της παραγωγής ενός εργοστασίου που παράγει πατατάκια για την Φινλανδική αγορά. 

Posted

Είναι ένα από τα 4 ξαδέρφια του Τάλως, στα οποία βέβαια υπάρχει και Visor

Posted

Αυτό αφού άλλαξε πολλά χέρια,μέχρι κ από το αγγλικό ΠΝ πέρασε,κατέληξε στη Φινλανδία κ είναι απορίας άξιο πως μπορεί κ επιβιώνει σε αυτή την ηλικία σε τέτοια χώρα
Αν είναι Ελλάδα  δεν θα μου έκανε εντύπωση.

Posted

Φανταζομαι οτι για να επιβιωνει ,οι Φιλανδοι θα το εχουν στην πενα και θα το προσεχουν οσο δεν παει

Posted
On 5/31/2024 at 12:43 AM, Shippihs said:

Είναι ένα από τα 4 ξαδέρφια του Τάλως, στα οποία βέβαια υπάρχει και Visor

 

Πιστεύω είναι λιγάκι πιο περίπλοκο. Εγώ στο βασικό design συνολικά βρίσκω 9 πλοία, με κάποια να έχουν φάει επιμήκυνση. Το μόνο σίγουρο είναι πως "πατριάρχης" της πορτάδας είναι το Tor Mercia (IMO 6922822). Ας πούμε την σειρά Tor Mercia μια και είναι σχέδιο και παραγγελία της Tor Line το πλοίο. Να μην τα πολυλογώ, εγώ βλέπω τα ακόλουθα:

 

- Tor Mercia, IMO 6922822, ναυπηγηθέν το 1969 στο Scheepswerf Gebr. Van der Werf, Deest, αριθμός γιάρδας 332. Παραγγελία της Tor Line

- Starmark(το δικό μας Μύκονος και Τάλως), ΙΜΟ 7043832, ναυπήγηση 1971 στο Langvik Sarpsborg της Νορβηγίας, αριθμός γιάρδας 85. Αυτό και το πρώτο από την παρακάτω ομάδα(Nordicmark) είναι φτιαγμένα για Γερμανό πλοιοκτήτη με διάφορες ναυλώσεις στη συνέχεια.

- Τα επόμενα 6 έχουν ναυπηγηθεί στο Ankerlokken Verft AS της Νορβηγίας και είναι τα ακόλουθα:

   Nordicmark, IMO 7043788, αριθμός γιάρδας 86, όπως και το Starmark παραπάνω.

   Destro, IMO 7024110, αριθμός γιάρδας 87, παραγγελία μαζί με το Domino(δείτε παρακάτω) της Ellerman & Wilson Line τότε πλοιοκτήτριας του Spero-Σαπφώ που    φτιάχτηκαν για να το πλαισιώσουν.

   Lalli, IMO 7116846, αριθμός γιάρδας 88. Αυτό και τα επόμενα 3 που έχουν Φινλανδέζικα ονόματα, φτιάχτηκαν κατόπιν παραγγελίας διαφόρων επενδυτών από τα νησιά Åland, αν θυμάμαι σωστά αυτά που μου είπε πρόσφατα ο Σουηδός.

   Ilkka, IMO 7206330, αριθμός γιάρδας 89

   Anu(το Fjärdvägen δηλαδή), IMO 7226952, αριθμός γιάρδας 90

   Leila, IMO 7304895, αριθμός γιάρδας 91

- Το τελευταίο της σειράς με αριθμό γιάρδας Ankerlokken 92 και όνομα Domino (IMO 7129219), ξεκίνησε να κατασκευάζεται στο Langvik(ναυπηγό του Starmark-Τάλως) με αριθμό γιάρδας 45 αλλά ολοκληρώθηκε στο Ankerlokken και έτσι έχει 2 αριθμούς γιάρδας. Ομοίως και αυτό για την Ellerman-Wilson Line όπως είπαμε παραπάνω.

 

Αυτά εντελώς πρόχειρα και χωρίς να ανατρέξω σε βιβλία κλπ.

Posted

Αν θυμάμαι καλά πρέπει να είχα κάνει κάποτε κάποια αναφορά (μάλλον στο γενικό θέμα RoRo) σε κάποια της σειράς (ίσως και στην γυάρδα/ες Ankerlokken?) και πιό συγκεκριμένα κυρίως στα Landmark, Nordicmark, Nanomark κλπ  (γενικώς -mark) του Μάρκου Κιοσέογλου (κάποιο από αυτά εγινε πολύ αργότερα το Mykonos II)

Posted
On 4/12/2010 at 10:55 PM, pathfinder said:

Το Ηνίοχος Εξπρες (Duchess M) το είχε φέρει η Seaways (συμφερόντων -μετξύ άλλων- Μάρκου Κιοσέογλου -Τσιμέντα Χαλκίδος) . Εξ όσων γνωρίζω ο Κιοσέογλου ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με roro, μέσω γερμανικής εταιρείας, έχοντας ναυπηγήσει 5-6 πλοία τα ονόματα των οποίων είχαν σαν δεύτερο συνθετικό το -mark στις αρχές της δεκατίας του ΄70. Αν θυμάμαι καλά κάποια απ΄αυτά ήταν τα Nano- Land- Sailor- Nordic- Starmark (Mykonos).

 

Αυτή είναι μνήμη, μόλις 14 χρόνια νωρίτερα, ούτε καν 15. Τη γερμανική εταιρεία την έβλεπα κι εγώ, αλλά ομολογώ δε θυμόμουν την λεπτομέρεια περί Κιοσέογλου. Από τη συγκεκριμένη πορτάδα που συζητάμε φαίνεται πως είχε εμπλακεί στα δύο προαναφερόμενα.   

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...