Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Posted

Όλα αυτή τα χρόνια (26 από το Κυότο, 8 από το Παρίσι, και ενώ τρέχουν οι πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΙΜΟ), συζητάμε για διάφορες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, αμμωνία, υδρογόνο, βιοκαύσιμα, μεθανόλη, αιολική ενέργεια κλπ) εκτός από μία. 

Aναφέρομαι στην πυρηνική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την πρόωση πολεμικων πλοίων (αεροπλανοφόρα, υποβρύχια κα) και αρκετών πλοίων ειδικών κατηγοριών (πχ ερευνητικά/παγοθραυστικά), δεν χρησιμοποιείται καθόλου σε εμπορικά πλοία. Οι λόγοι είναι αρκετοί, με σημαντικότερους τη γενικότερη αντίθεση της κοινής γνώμης στον δυτικό κόσμο (Chernobyl και Fukoshima εξακολουθούν να έχουν άμεσες συνέπειες), αλλά και το φόβο των ηγεσιών των δυτικών, κυρίως, κρατών ότι η ανεξέλεγκτη διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας και των πυρηνικών καυσίμων, θα διευκόλυνε την απόκτηση πυρηνικών όπλων από ανεπιθύμητους.

Έρχονται λοιπόν οι φίλοι μας οι Κινέζοι, 61 χρόνια μετά το Σαβάννα, και προτείνουν πυρηνοκίνητο containerάδικο, 24.000. Η καινοτομία, κατ' αυτούς τουλάχιστον, είναι ότι χρησιμοποιεί αντιδραστήρα MSR - τηγμένου άλατος ( :blink: ) και για ραδιενεργό μέταλλο, αντί για ουράνιο θόριο. To πλεονέκτημα αυτών των αντιδραστήρων είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς σκοπούς (για την ώρα τουλάστιχον). 

Περισσότερα, στα ναυτικά χρονικά.

Όποιος μπορεί να μας φωτίσει, για το κατά πόσο είναι εφικτό ένα τέτοιο project, αλλά και γενικώς αν όταν σβήνουν τα φώτα εξετάζεται και η χρήση πυρηνικής ενέργειας, ευπρόσδεκτος.

Posted

Σίγουρα ο φόβος των επιπτώσεων και η αδυναμία εξέρευσης λύσης για την αδρανοποίηση των πυρηνικών αποβλήτων παίζουν τον σπουδαιότερο ρόλο. Πάντως το μόνο εμπορικό πυρηνοκίνητο πλοίο, το Savannah, ήταν αποτυχία με το κόστος λειτουργίας να το καθιστά τελείως αντιοικονομικό.

Έκτοτε προφανώς και έχει βελτιωθεί η τεχνολογία, αλλά το θέμα του κόστους παραμένει ή όχι;

Posted

Εγώ θα μείνω στο θέμα άνθρωπος. Και ειδικότερα, πλήρωμα. Προφανώς και δεν μιλάμε για κλασσικό πλήρωμα, και δη μηχανής, αλλά για επιστήμονες ανθρώπους με εξειδίκευση στην πυρηνική φυσική. Ποιός επιστήμονας (και όχι μηχανικός που είναι "συνηθισμένος" σε τέτοιο περιβάλλον) θα πάει να κλειστεί μέσα σε 4 λαμαρίνες, 24 ώρες το 24ωρο, με το μισθό ενός μηχανικού, και όχι να πάει σε κάνα πυρηνικό εργοστάσιο που με το πέρας του 8ώρου θα βρίσκεται σπίτι του με την οικογένειά του και στο τέλος του μήνα θα βλέπει στον λογαριασμό του κάποιες (αρκετές) χιλιάδες ευρώ/δολάρια..? Αν έχω καταλάβει καλά αυτά που λένε οι Κινέζοι... 

Posted

Παραπάνω ο proud ionian αναφέρθηκε στα φορτηγά κ όχι στα ειδικών κατηγοριών αεροπλανοφόρα,υποβρύχια,παγοθραυστικά
Κ εγώ θα μπορούσα να αναφέρω το ιαπωνικό MUTSU το οποίο είχε περισσότερο ερευνητικό χαρακτήρα.

Posted

Σε ολες τις κατηγορίες πλοίων που λέτε και οι δύο αναφερθηκα;).

Εστίασα στα εμπορικά πλοία, για τα οποία μου κίνησε το ενδιαφέρον το δημοσίευμα

Posted

Όπως είπε σωστά ο Proud, μέσα στην όλη κουβέντα για τις πολλές και διάφορες επιλογές για το καύσιμο του μέλλοντος κάπου αναθερμάνθηκε και η κουβέντα για την πυρηνική ενέργεια. Μάλιστα γίνεται κάθε χρόνο και ένα ετήσιο συνέδριο στο Λονδίνο νομίζω σχετικά με το θέμα, ξέρω δύο τουλάχιστον τεχνικούς διευθυντές μεγάλων ελληνικών εταιρειών που βρέθηκαν εκεί πέρυσι τέτοιον καιρό. Και μάλιστα υπάρχει θετική άποψη για την πυρηνική ενέργεια, υπό την προυπόθεση πως η τεχνολογία θα παράξει αντιδραστήρες μικρότερης ισχύος από αυτούς που χρειάζονται για πυρηνοκίνητα υποβρύχια και αεροπλανοφόρα, επί παραδείγματι.

 

Προφανώς ως πρός το τεχνολογικό κομμάτι, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Εγώ αυτό που πιστεύω προσωπικά είναι ότι αν η πυρηνική ενέργεια θεωρείται φυσιολογικό κι αποδεκτό να χρησιμοποιείται για πολεμικούς σκοπούς, είναι παραλογισμός να μην χρησιμοποιείται και για ειρηνικούς σκοπούς. Και να βοηθήσει να λυθεί ένα πρόβλημα επιβίωσης για τον πλανήτη και τους κατοίκους του. Πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας υπάρχουν και είναι σχετικά εύκολο να αναπαραχθούν και να προσαρμοστούν για ένα εμπορικό πλοίο, με τη σχετική εκπαίδευση στο πλήρωμα. Για την αμμωνία και το υδρογόνο θα πρέπει να γίνουν ακριβώς τα ίδια, οπότε δεν είναι κάτι ξεχωριστό.

 

Θα πρέπει φυσικά να βγαίνουν και τα κουκιά εμπορικά. Γι αυτό και το πιο εύκολο θα ήταν να χτιστεί ένα τέτοιο πλοίο ή σειρά πλοίων, στην πλάτη ενός πολυετούς συμβολαίου για κάποιο commodity που να διακινείται από συγκεκριμένο σημείο φόρτωσης, σε συγκεκριμένο σημείο εκφόρτωσης(πχ. κάποιο κοντράτο για σιδηρομετάλλευμα από την Αυστραλία στην Ιαπωνία).

 

Τέλος, πρέπει και αυτά τα περίφημα κινήματα της οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης να βγούν και να πούν την αλήθεια στο ευρύ κοινό. Ότι δηλαδή με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού και του παγκοσμίου εμπορίου σε όγκο, οι σημερινές πηγές και τεχνολογίες πράσινης ενέργειας δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Και ότι αν δεν γίνει κάποια μεγάλη τεχνολογική αλλαγή, θα χρειαστούν πάρα πολλές δεκαετίες για να απαλλαγεί ο πλανήτης από τις εκπομπες αερίων που έχουμε σήμερα.

  • 2 months later...
Posted

Η κουβέντα για τα πλοία με πυρηνική ενέργεια κρατιέται ζεστή, υπάρχει μάλιστα και εταιρεία η οποία έχει εμφανίσει ένα concept το οποίο και παρουσίασε στον τύπο. Αυτό συνοδεύτηκε από δηλώσεις των CEOs της ONE και της Hapag_Lloyd οι οποίοι δεν αποκλείουν καθόλου την ιδέα. Όπως πολύ σωστά είπε ένας εξ’ αυτών, μια τέτοια εξέλιξη θα έπαιρνε τουλάχιστον καμιά δεκαετία ακόμη, πλήν όμως όπως έχει πάει το πράγμα με το περιβάλλον δεν αποκλείεται να είναι και απαραίτητη.

 

CORE-POWER-boxship-780x470.jpg

Posted

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα,απαγορεύεται η είσοδος πυρηνοκίνητων πολεμικών στα λιμάνια κ δεν λέω γιά τα αεροπλανοφόρα που είναι μεγάλα αλλά γιά τα υποβρύχια που χωράνε στα περισσότερα από αυτά.

  • 5 months later...
Posted

Αξιοσημείωτη εξέλιξη στο μέτωπο της πυρηνοκίνησης το ότι η Maersk μαζί με τον LR και μια εταιρεία ονόματι Core Power, θα προχωρήσουν μια κοινή πολυεπίπεδη μελέτη σχετικά με το αν, κατά πόσον και υπό ποιές προυποθέσεις η πυρηνοκίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βιώσιμη λύση στα εμπορικά πλοία. Σίγουρα υπάρχει κινητικότητα στο θέμα, για να δούμε τι θα βγεί. Φυσικά δεν μιλάμε για σήμερα-αύριο αλλά για έναν ορίζοντα 10-20 ετών.

  • 3 months later...
Posted

Η κουβέντα περι πυρηνικιάς:D ενέργειας συνεχίζεται. Παρακολούθησα νωρίτερα σήμερα μια συζήτηση που διοργανώθηκε από το Lloyds Register σχετικά με το θέμα και φαίνεται πως υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα με διάφορα projects, ειδικά σε επίπεδο κινητήρων να εξελίσσονται. Βασικό σημείο της κουβέντας σε κανονιστικό επίπεδο είναι πως όλοι συμφωνούν ότι το επόμενο βήμα είναι να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να ξεκινήσουν να μιλάνε ο ΙΜΟ με τον IAEA(International Atomic Energy Agency) έτσι ώστε να επικαιροποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο. Σημειωτέον πως το Annex VIII της Marpol ήδη από τα 80s αναφέρεται στην πυρηνική ενέργεια αλλά οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν πως το περιεχόμενο είναι απελπιστικά πεπαλαιωμένο και χρήζει σοβαρής ανανέωσης.

 

Την ίδια στιγμή έγινε κουβέντα για το ότι δεν υπάρχει ένας αλλά 5 διαφορετικοί τύποι κινητήρων που είναι κατάλληλοι για πυρηνική ενέργεια, οπότε επιλογές υπάρχουν. Οι ομιλητές συμφωνούν πως την 5ετία 2030-2035 θα δούμε μάλλον την πρώτη ναυτιλιακή εφαρμογή ενός εμπορικού πυρηνοκίνητου πλοίου, κατά πάσα πιθανότητα σε σταθερή γραμμή και με κάποιο πολυετές συμβόλαιο να το συνοδεύει. Υπάρχει επίσης κινητικότητα σε επίπεδο λιμανιών έτσι ώστε αυτά να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο πλοίο. Ένα άλλο αξιοσημείωτο στατιστικό που ανεφέρθη είναι πως υπάρχουν συνολικά περίπου 800 πλοία(προφανώς πολεμικά στη συντριπτική τους πλειοψηφία) που κινούνται με πυρηνική ενέργεια, πολλά περισσότερα από όσες αντίστοιχες εφαρμογές υπάρχουν στη στεριά. Επίσης η κυβέρνηση της Γουινέας φέρεται να έχει συμφωνήσει για την μόνιμη στάθμευση ενός πλωτού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας έτσι ώστε αυτό να τροφοδοτήσει την εν λόγω χώρα. Αυτά συνοπτικά.

  • 4 months later...
Posted

Η κινητικότητα σχετικά με τα πλοία με κινητήριο δύναμη την πυρηνική ενέργεια συνεχίζεται, με ορισμένους επιφανείς Έλληνες πλοιοκτήτες να ξεκινούν συνεργασία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης(ΜΙΤ), με ορίζοντα την εξέλιξη σχετικών τεχνολογιών. Αγγελική Φράγκου, Γιάννης Χατζηπατέρας, Βαγγέλης Μαρινάκης ορισμένοι εκ των εμπλεκομένων.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...