Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Posted (edited)

Για λόγους αρχείου ας έχουμε  κάποιες φώτο και κάποια στοχεία για τα λιμάνια της Αμοργού . Ξεκίνημα με την Αιγιάλη  1 , 2 , 3 , 4 . Πρόκειται για ένα λιμάνι που είναι σχετικά προστατευμένο από τους ανέμους , όμως όταν υπάρχουν δυτικοί - βοριοδυτικοί , 6 και πάνω,  τα θαλάσσια ρεύματα έρχονται με ορμή και με σχετικά μεγάλο ύψος κύματος προς τον ντόκο. 

Edited by proud_ionian
tag
  • 1 year later...
  • 3 months later...
Posted

Στην σελίδα του σύλλογου καταπολιανων Αμοργού, στο Facebook, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει την πρόοδο του αλιευτικού καταφυγίου στο ξυλοκερατιδι των καταπολων, το οποίο προχωράει κανονικά.

  • 4 months later...
Posted

Το έργο -δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στο ξυλοκερατιδι, έχει σταματήσει λόγω καλοκαιριού.

Ωστόσο βλέπουμε πως θα δημιουργηθεί.. 

received_1470308529984424.jpeg

  • 9 months later...
Posted

Από φωτογραφία που ειδα στο Facebook πρέπει να έχει ολοκληρωθεί Τ έργο του αλιευτικού στην θέση Ξυλοκερατιδι στα καταπολα Αμοργου.

  • 11 months later...
Posted

Χωρισμένη στα δύο η Αμοργός, για την πρόταση επέκτασης του λιμανιού στα Κατάπολα και τη χάραξη νέας περιφερειακής οδού

  Quote

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Αμοργό το σχέδιο του δήμου σχετικά με την επέκταση του λιμανιού στα Κατάπολα για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων πλοίων και μικρού μεγέθους κρουαζιέρας και τη δημιουργία νέας περιφερειακής οδού. Σημαντική μερίδα της τοπικής κοινωνίας υποστηρίζει ότι αυτά τα έργα είναι εκτός κλίμακας και προωθούν ένα μοντέλο τουριστικοποίησης του νησιού. Από την πλευρά του ο δήμος υποστηρίζει ότι το έργο δεν αφορά κανονικά κρουαζιερόπλοια, ενώ η περιφερειακή οδός είναι απαραίτητη για να μην υποβαθμίζεται ο οικισμός από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η «Μελέτη αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων λιμένα Καταπόλων Αμοργού» δόθηκε πριν από λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση από τον δήμο. Περιλαμβάνει τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις για την αύξηση της χωρητικότητας του λιμανιού. Οπως επισημαίνει, «οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις του λιμένα των Καταπόλων έχουν διαμορφωθεί κατά τη δεκαετία του ’80 και συνίστανται σε έναν μόλο διαστάσεων 61 X 15 μέτρων, στον οποίο μπορεί να πρυμνοδετήσει μόνο ένα σκάφος της ακτοπλοΐας ή να πλαγιοδετήσει ένα catamaran. Ιδιαιτέρως, το πλοίο “Σκοπελίτης” αναγκάζεται να πρυμνοδετεί επί της παραλιακής οδού, εκτείνοντας τον καταπέλτη του επί του πεζοδρομίου, στο οποίο άλλωστε αγκυροβολούν τα σκάφη και οι βάρκες. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για την παραμονή των επιβατών, ενώ και τα οχήματα προς φόρτωση σταθμεύουν επί της παραλιακής οδού, αναγκάζοντας τους επιβάτες να “ακροβατούν” μεταξύ των οχημάτων, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα. Κατά τον κατάπλου των πλοίων παρατηρείται μεγάλη συμφόρηση οχημάτων στην παραλιακή οδό, εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο από τον οικισμό».

Συνοδευτικό έργο

Επιπλέον, ως συνοδευτικό έργο προτείνεται η χάραξη μιας περιφερειακής οδού που θα οδηγεί τα αυτοκίνητα απευθείας στην επαρχιακή, μήκους 1.750 μέτρων. Μάλιστα, ως επιχείρημα αναφέρεται ότι και η μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού που έγινε το 2017 (η οποία χαρακτηρίζεται «ξεπερασμένη», παρότι δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι την τελευταία πενταετία που να… αυξήσει τη φέρουσα ικανότητα του νησιού) αναγνωρίζει τη σημαντική επιβάρυνση του οδικού δικτύου του νησιού από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Στόχος η εξυπηρέτηση μεγαλύτερων πλοίων και κρουαζιερόπλοιων μικρής κλίμακας – Πολλοί εκτιμούν ότι τα έργα θα οδηγήσουν στην τουριστικοποίηση του νησιού.

Σχόλια

Η μελέτη δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση. Στα περίπου 50 σχόλια που έχουν κατατεθεί από πολίτες, τα περισσότερα είναι αρνητικά. Πολλοί εκτιμούν ότι τα έργα θα οδηγήσουν στην τουριστικοποίηση της Αμοργού. «Η Αμοργός βαδίζει με αργά, αλλά σταθερά βήματα προς αυτό που ονομάζεται “υπερτουρισμός”, με μοναδικό οδηγό την άναρχη ανάπτυξη και έναν ιδιότυπο μικρομεγαλισμό, που οδηγούν νομοτελειακά στην καταστροφή του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος», αναφέρει ο Βαγγέλης Δεσποτίδης. «Τα Κατάπολα θα υποβαθμιστούν τουριστικά καθώς από ένα γραφικό, κυκλαδίτικο λιμάνι θα γίνουν ένα λιμάνι “υψηλών” ροών», τονίζει ο Γιώργος Δαμίγος.

Τι λέει ο δήμαρχος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, εκτιμά ότι το έργο είναι απαραίτητο και δεν θα οδηγήσει σε τουριστικοποίηση του νησιού. «Τα τελευταία 6-7 χρόνια η αύξηση του τουρισμού είναι μεγάλη. Το λιμάνι βρίσκεται μέσα στον οικισμό και η κυκλοφορία των οχημάτων δημιουργεί σήμερα πρόβλημα στους κατοίκους, τους επισκέπτες και στα καταστήματα. Με την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων θα μπορούν να “δέσουν” μεγαλύτερα πλοία, όπως το “Blue Star Δήλος”, ενώ θα υπάρξει χωροθέτηση για υδροπλάνα. Περαιτέρω θα δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας μικρής κλίμακας, δηλαδή για πλοία των 50-200 επισκεπτών. Η νομοθεσία απαιτεί τη δημιουργία μιας περιφραγμένης ζώνης για τον έλεγχο των διαβατηρίων, κάτι που σήμερα κάνουμε με αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις. Δεν είναι ο στόχος μας τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια».

Όσον αφορά τον περιφερειακό δρόμο, για τον οποίο έχει στο παρελθόν γνωμοδοτήσει αρνητικά η αρχαιολογική υπηρεσία, ο κ. Καραΐσκος υποστηρίζει ότι θα χαραχθεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού. «Δυστυχώς, ο κόσμος δαιμονοποιεί τα πράγματα», καταλήγει.

Expand  

 

Posted

Εμείς εδώ στο κρατίδιο ΛΕΣΒΟΣ παρακαλάμε να κάνουν κάτι μπας και αυξηθεί λίγο ο τουρισμός.... και εκεί ΔΕΝ θέλουν για να μην τουριστικοποιηθει!!!!ΡΕ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

Posted

Καλά κάνουν.

Η Λέσβος είναι μεγάλο νησί δε θα χει θέμα,πάρτε το παράδειγμα της Σαντορίνης που η ποιότητα ζωής έχει υποβαθμιστεί...

Posted

Όπως δεν πέρασε το έργο με τις ανεμογεννήτριες έτσι δεν θα περάσει ούτε και αυτό. Αρκετά με τον υπέρ τουρισμό.

  On 4/1/2023 at 7:14 PM, mytilene said:

και εκεί ΔΕΝ θέλουν για να μην τουριστικοποιηθει!!!!ΡΕ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

Expand  

Φίλε @mytilene αν επισκεφθείς για 3-4 ημέρες την Σαντορίνη και έπειτα επισκεφθείς την Αμοργό ίσως νιώσεις αυτό που μου έχουν εκφράσει πολλές φορές σχεδόν όλοι οι ξένοι τουρίστες που κάνουν αυτό το δρομολόγιο. Θα ακούσεις να λένε πόσο ασφυκτικά γεμάτη σε κουραστικό βαθμό ήταν η Σαντορίνη(πέρα από την ομορφιά) και πόσο φυσικά όμορφη και ήρεμη είναι η Αμοργός. Σχεδόν 9 στους 10 ερωτεύονται την Αμοργό για αυτό το φυσικό και άγριο χαρακτήρα  που έχει μέχρι και σήμερα. Άλλωστε μια χαρά όλοι τρώνε από την καλοκαιρινή πίτα. Απλά υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που δεν είναι καν από το νησί και  παρουσιάζουν μεγάλες ιδέες Μυκόνου στους ντόπιους για το πως ΘΑ μπορούσε να είναι το νησί και ανάβουν φιτιλιές.

Posted

Πως θα εμποδισθεί η υπερτουριστικοποίηση και πως θα επηρεασθεί αρνητικά η άγρια ομορφιά της Αμοργού αν επιτέλους βελτιωθεί η κατάσταση στο λιμάνι των Καταπόλων που εδώ και δεκαεπτά τουλάχιστον χρόνια δεν έχει μεταβληθεί και αν παραδείγματος χάριν το "BS Naxos" είναι ασφαλώς αγκυροβολημένο αντί να χρειάζεται να απαγκιάζει στον Καλαντό;. 

Posted

Οι Αμοργιανοι πάνε με τα καλά τους; Εμείς παρακαλάμε να φτιαχτεί το λιμάνι μας και αυτοί αντιδρούν; 

Posted

https://dimos.amorgos.gr/διαβούλευση-για-τις-λιμενικές-μελέτε/

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορεί να δει κάποιος τις προτεινόμενες μελέτες για την αναβάθμιση του λιμένα των καταπολων.

Και οι 4 είναι μεγάλης κλίμακας και θα χαλάσουν -κατ εμέ- τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού.

Επίσης προβλέπεται και περιφερειακός δρόμος πάνω από τα καταπολα όπου επίσης δεν ενδείκνυται για μικρό νησί όπως η Αμοργός.

Posted

Προσωπικά, ειδικά η πρόταση Γ που αν καταλαβαίνω καλά προτείνει τον ελλιμενισμού των μεγάλων σκαφών εκτός οικισμού θεωρώ ότι προσφέρει μια καλή μέση οδό...

 

Posted

Μήπως εννοείς την 4η λυση;

Η οποία δεν παρεμβαίνει στο ήδη λιμάνι και δημιουργεί νεο;

  • 1 year later...
Posted

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: Η δική μας πρόταση για την αναβάθμιση του λιμανιού στα Κατάπολα

  Quote

Η συζήτηση για τα λιμενικά έργα στα Κατάπολα της Αμοργού συνεχίζεται.. Η κίνηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας να εντάξει το λιμάνι της Αμοργού στα προς αναβάθμιση λιμάνια προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Δημοτικής Παράταξης Νέα Πνοή οποία την 6η Οκτωβρίου παρουσίασε στους κατοίκους της Αμοργού την δική της πρόταση.

Παρουσίαση που έγινε στην κατάμεστη (σ.σ. υπήρχαν δεκάδες κάτοικοι έξω από το χώρο) αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καταπόλων και την μελέτη παρουσίασαν ο κ. Γιάννης Ρούπας – Πολιτικός Μηχανικός-Λιμενολόγος MSC , Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ – και ο κ. Θάνος Βλαστός Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους της Αμοργού οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους και τοποθετήθηκαν για το καυτό θέμα..

Αναλυτικά η ενημέρωση μέσω δελτίου από την Δημοτική Παράταξη “Νέα Πνοή”

“Ο συνδυασμός μας σε μια προσπάθεια αναζήτησης της βέλτιστης λύσης για τα λιμενικά έργα Καταπόλων, παρουσίασε μια προκαταρκτική μελέτη από έγκριτους μελετητές τον κ. Ιωάννη Ρούπα Πολιτικό Μηχανικό-Λιμενολόγο MSC Υποψήφιο Διδάκτωρα ΑΠΘ και τον κ. Θάνο Βλαστό Ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ Συγκοινωνιολόγο-Πολεοδόμο. Πρόθεση μας ήταν  να ανοίξει ένας δημοκρατικός διάλογος με την Αμοργιανή κοινωνία.  Σημειωτέον ότι όλα τα έξοδα για τη μελέτη και την παρουσίασή της καλύφθηκαν από εμάς τους ίδιους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια όλους όσοι ήρθαν και βοήθησαν στη διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας την ουσιαστική έγνοια, αγωνία των ανθρώπων του νησιού. Επίσης εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι λόγω συνθηκών δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, νοιάζονται όμως και αγαπούν εξ ίσου το νησί τους, παρακολούθησαν την εκδήλωση στο κανάλι μας στο YouTube.

Η εκδήλωση είχε απόλυτη επιτυχία για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι η συμμετοχή του κόσμου που με απόλυτη προσοχή παρακολούθησε την παρουσίαση και δημοκρατικά εξέφρασε τη γνώμη  του και άκουσε όλες τις απόψεις ακούραστα για περισσότερο από τρεις ώρες.

Ο δεύτερος και κυριότερος είναι η ίδια η παρουσίαση Η εντελώς διαφορετική προσέγγιση της μελέτης, που απηχεί τη σύγχρονη αντίληψη για τις κατασκευές και έχει ως επίκεντρο τον  άνθρωπο και το μακροπρόθεσμο όφελος του νησιού μας και όχι κάποιων λίγων. Σαφώς και επιδέχεται βελτίωσης.

Ωστόσο οι βελτιώσεις αυτές, θα γίνουν πρωτίστως με τους Αμοργιανούς. Σαφώς θα ερωτηθούν και οι εταιρίες, ωστόσο δεν είναι δυνατόν η πρόταση της Δημοτικής Αρχής να αλλάζει 7 φορές  μόνο με τις υποδείξεις των εταιρειών.

Οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ενσωματωθούν στη μελέτη και θα αποσταλεί ο πλήρης φάκελος τόσο στη Δημοτική Αρχή καθώς και σε όσους πολίτες το ζήτησαν ή θα το ζητήσουν.

Πέραν αυτού είναι απορίας άξιο πώς ακριβώς ο Δήμαρχος εννοεί την Δημοκρατία.

Στις 12 Αυγούστου η Δημοτική Επιτροπή παρέλαβε κατά πλειοψηφία την τελική μελέτη της πρότασης.

Στις 14 Αυγούστου 2024, ακριβώς δύο μέρες μετά, παραμονή της Παναγίας, με Δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας πληροφορούμαστε ότι η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Καταπόλων Αμοργού και της Περιφερειακής οδού,  υλοποιούνται σε συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με εταίρο τη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Ουδέποτε ο Δήμαρχος Αμοργού είχε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοτική Επιτροπή για τη συμμέτοχη του ΤΑΙΠΕΔ στο εν λόγω έργο, καθόσον για την ένταξη ενός έργου στη  Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον Δήμο. Αναρωτιόμαστε εύλογα πόσες ακόμη δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει στον Αμοργιανό λαό.

Αναρωτιόμαστε γιατί προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, αγιοποιώντας το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς γνωρίζουμε ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είναι εταιρεία που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (γνωστή ως Υπερταμείο), η οποία δεν ανήκει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται, σύμφωνα με τον Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94/Α). Γνωρίζουμε επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκχωρήσει σε τεράστιες εταιρίες τη διαχείριση δημόσιων αεροδρομίων, τραίνων, λιμανιών κλπ.

Κατά την 12η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οκτώ σύλλογοι ζήτησαν δημόσια ενημέρωση επί της τελικής μελέτης για τα λιμενικά έργα Καταπόλων. Επιπροσθέτως ο συνδυασμός μας κατέθεσε έγγραφο αίτημα  σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου το σώμα να έχει γνώση και να τοποθετηθεί επί της τελικής μελέτης, την οποία ως συνδυασμός δεν αποδεχθήκαμε στην Δημοτική Επιτροπή, δεδομένου ότι θεωρούμε ότι δεν συνάδει με την κλίμακα του παραδοσιακού οικισμού των Καταπόλων, αλλοιώνει κατάφωρα στο διηνεκές τον χαρακτήρα του, τη μοναδική ταυτότητά του και κατά συνέπεια όλου του νησιού, αφού αποτελεί την κεντρική είσοδό του.

Πέραν αυτών η υλοποίηση ενός τόσου μεγάλου έργου θα μετατρέψει τα Κατάπολα σε ένα απέραντο εργοτάξιο για χρόνια, με διακοπτόμενη την προσέγγιση πλοίων και επομένως με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία ολόκληρου του νησιού μας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την ίδρυση του ταμείου απανθρακοποίησης των νησιών τα λιμενικά έργα συνδέονται με τις  εγκαταστάσεις ΑΠΕ, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών ευνοούνται από μεγαλύτερα λιμάνια και δρόμους.

Παρά τις εύλογες ανησυχίες μας καθώς και πλήθους πολιτών και συλλόγων,  η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να μην κοινοποιεί  την τελική μελέτη στους Αμοργιανούς πολίτες,  προχωρά σε  αρχιτεκτονική μελέτη και επιδιώκει να μας φέρει όλους προ τετελεσμένων γεγονότων.

Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξη του Δημάρχου στις 10 Σεπτεμβρίου 2024,  ο κ. Καραΐσκος αναφέρει πως:  η οριστική μελέτη που παραλήφθηκε προέκυψε από την εξέταση και αξιολόγηση 6 εναλλακτικών προτάσεων όπως κατατέθηκαν σε δύο συνελεύσεις, στη διαδικτυακή διαβούλευση και στις προτάσεις των ακτοπλόων, και πλέον εκκρεμεί η αρχιτεκτονική μελέτη, η μελέτη Η/Μ και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στην αδειοδότηση του έργου, που θα χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας» αναφέρει ο κ. Καραΐσκος.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ο Δήμαρχος Αμοργού να επικαλείται συνεχώς μια διαβούλευση όπου η συντριπτική πλειοψηφία εκατοντάδων σχολίων,  στρέφεται κατά των προτάσεων του, και ο ίδιος να τα αγνοεί επιδεικτικά.  

Επιπροσθέτως οι μηχανικοί του νησιού υπογράμμισαν στο σύνολό τους την αντίθεσή τους με τη μελέτη της δημοτικής Αρχής, διότι δεν γίνεται σεβαστός ο παραδοσιακός οικισμός και το τεράστιο μέγεθος του προτεινόμενου λιμένα με τον περιφερειακό δεν δικαιολογείται.

Η κλίμακα του οικισμού με το φυσικό περιβάλλον που τον πλαισιώνει απαιτεί λύση που θα αποτελεί ένα αρμονικό σύνολο.

Είναι προφανές ότι ο Δήμαρχος Αμοργού προχωράει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αμοργιανής κοινωνίας, η οποία ως αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει την τελική μελέτη που εκείνος αποδέχεται.

Είναι προφανές ότι επιδιώκει την πόλωση και το διαίρει και βασίλευε, επικαλούμενος μια a priori εμπιστοσύνη, βασιζόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η εμπιστοσύνη είναι μια συνεχής διαδικασία. Στα οικονομικά, η εμπιστοσύνη συχνά εκλαμβάνεται ως αξιοπιστία στις συναλλαγές.

Πόση ηθική και αξιοπιστία μπορούν να έχουν οι μόνο συνεχείς απευθείας αναθέσεις για το εν λόγω έργο και για κάθε λιμενικό έργο στο νησί μας σε μια και μόνο εταιρεία;

Εμείς συνεχίζουμε με πολιτικό ήθος και ευθύνη απέναντι σε όλους τους Αμοργιανούς, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παρεμβάσεις και παρατηρήσεις τους, για την από κοινού κατάθεση πρότασης αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Καταπολων με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό.

Θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τον κόσμο!

Διότι «όπου φοβάται φωνή ν’ ακούει απ’ το λαό σ’ έρημο τόπο ζει και βασιλεύει, κάστρο φυλάει ερημικό, έχει το φόβο φυλαχτό όπου φωνή φοβάται ν’ ακούει απ’ το λαό.»

Expand  

 

 

 

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...