Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Posted

Εξελίξεις από την τελευταία MSC(108) του ΙΜΟ έχουμε και στον τομέα της πυρασφάλειας για τα ρορό. Υπάρχουν μερικές ανανεώσεις στον FSS Code (Fire Safety Systems) που θα μπούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2026. Εδώ, στη σελίδα 19 μπορείτε να δείτε μια περίληψη. Αυτό που ξεχωρίζω εγώ, χωρίς να είμαι προφανώς ειδικός επί του θέματος, είναι πως τα περίφημα ανοίγματα στα γκαράζ(σκεφτείτε πχ. το Άγιος Γεώργιος ή το Θεολόγος Π) πρέπει πια να δύνανται να σφραγιστούν σε περίπτωση ανάγκης, φαντάζομαι για να δουλέψει το Co2 και να περιοριστεί η τροφοδότηση της φωτιάς με οξυγόνο από το περιβάλλον.

Οπότε μιλάμε για σημαντική εξέλιξη που θα χρειαστεί έξοδα και δουλειά. Αυτά ισχύουν και για οτιδήποτε χτίζεται μετά την 1η Ιανουαρίου του 2026 αλλά και αναδρομικά για παλιότερα πλοία, είτε μετά το επόμενο survey, είτε το αργότερο από 1η Ιανουαρίου του 2028. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω εγώ από αυτά που διάβασα. Και επειδή έχει και διάφορες άλλες αλλαγές, θα παρακαλούσα κάποιον που είναι βαθύτερος γνώστης από μένα, να μας κάνει μια σούμα σε απλά ελληνικά.

• 2 weeks later...
Posted

Οι αλλαγές αυτές αναφέρονται στην απαίτηση εγκατάστασης ανιχνευτών καπνού και σύστημα κατάσβεσης πυρκαϊάς στα ανοιχτά και κλειστά καταστρώματα οχημάτων, την παρακολούθηση με κάμερες όλων των χώρων που προορίζονται για τη μεταφορά οχημάτων, βελτίωση κατασκευαστικής αντοχής των εισόδων χώρων συγκέντρωσης και εισαγωγών αέρα μηχανημάτων, τα ανοίγματα στους χώρους φορτίου όπως υδατοστεγείς ράμπες και θύρες να κατασκευάζονται κάτω από χώρους ενδιαίτησης και σωσιβίων λεμβών και δυνατότητα παρουσίας ανοιγμάτων στους χώρους φορτίου μόνο εάν οι πλευρικές φρακτές κάτω από τους χώρους ενδιαίτησης και χώρους ελέγχου έχουν μόνωση Α-60.