Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Posted (edited)

Ἂς θυμηθοῦμε αὐτὸ τὸ βαπόρι ποὺ τίμησε τὸ Αἰγαῖο καὶ ἰδιαίτερα τὶς Δυτικὲς Κυκλάδες καὶ τὴν Σαντορίνη.

Ὁ Σουηδὸς ἀπὸ τὸν ὁποῖο προέρχεται ἡ παρακάτω φωτογραφία ἔχει κάποια πράγματα νὰ μᾶς πεῖ σχετικὰ μὲ τὰ τεχνικὰ χαρακτηριστικά τοῦ ὡραίου σκωτσέζικου σκαριοῦ. Τὴν ἱστορία του θὰ τὴν ξαναζήσουμε ὅλοι ἐμεῖς ἐδῶ.

http://www.faktaomfartyg.se/queen_of_the_channel_1949.htm

© Foto Trevor Jones

post-1941-128326999661_thumb.jpg

Ὡστόσο, τὸ πρόσφατο εὕρημα ἀπὸ τὸ ἀρχεῖο τῆς ΕΡΤ πιστεύω ὅτι εἶναι πιὸ χορταστικὸ γιὰ ὅσους ἀγάπησαν αὐτὸ τὸ πλοῖο. Στὴν ἀρχὴ τοῦ φίλμ φαίνονται μερικοὶ παληόφιλοι, τὸ ἴδιο τὸ πλοῖo φυσικὰ καὶ τὰ κουβερτωμένα του καταστρώματα ποὺ εἶναι ὅλα τὰ λεφτά. Παραμονὴ Δεκαπενταύγουστου 1984.

http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=64592&tsz=0&act=mMainView

Τὸ ἀνάποδο «Κ» στὸ φουγάρο καὶ τὸ πλωριὸ κατάστρωμα πάνω ἀπὸ τὴν γέφυρα χτυπᾶνε ὡραῖα στὸ μάτι!

Edited by proud_ionian
tag
  • 2 years later...
Posted

Οία / Λητώ (IMO 5288059)

(1949, ex- Queen Of The Channel)

 

Ὁ Σουηδὸς ἀπὸ τὸν ὁποῖο προέρχεται ἡ παρακάτω φωτογραφία ἔχει κάποια πράγματα νὰ μᾶς πεῖ σχετικὰ μὲ τὰ τεχνικὰ χαρακτηριστικά τοῦ ὡραίου σκωτσέζικου σκαριοῦ. Τὴν ἱστορία του θὰ τὴν ξαναζήσουμε ὅλοι ἐμεῖς ἐδῶ.

 

Μιας και ο "Σουηδός" (Fakta) δεν υφίσταται πλέον, να δούμε μία όμορφη φωτογραφία του πλοίου με το όνομα ΟΙΑ στο λιμάνι του Πειραιά από το shipspotting.

 

Κατασκευασμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1949 (Builder : Denny & Brothers, Dumbarton) ως QUEEN OF THE CHANNEL, έφερε ΙΜΟ 5288059.

 

Σύμφωνα με το shipspotting ήρθε στην χώρα μας το 1968 και μετονομάστηκε σε ΟΙΑ (Ν.Π. 3138), ενώ το 1976 μετονομάστηκε σε ΛΗΤΩ. Γνωρίζουμε για πόσα χρόνια δούλεψε ως ΛΗΤΩ και πότε - που διαλύθηκε ??? Ως τελευταία του σημαία πάντως βρίσκουμε την Ελληνική.

 

Σημ. Γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει το "BU Eleusis 29.3.84 [Leodios Kladias Ltd]" που αναφέρεται στα σχόλια της πιό πάνω φωτό, από την στιγμή που το πλοίο δεν ονομαζόταν ΛΗΤΩ το 1984 και το λιμάνι δεν είναι οπωσδήποτε η Ελευσίνα αλλά ο Πειραιάς ??? Λάθος στοιχεία ??? 

Posted

Για να καταλάβουμε για μία ακόμα φορά (όχι πως δεν το γνωρίζαμε) το πόσο θα μας λείψει ο Σουηδός, να πω ότι μόλις μου υπενθύμισαν το "αντίγραφο του site" και μπόρεσα να ξαναμπώ πριν από λίγο στο FAKTA, βρέθηκε και η απάντηση στην απορία που είχα εκφράσει στο αμέσως προηγούμενο ποστ :

 

Σημ. Γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει το "BU Eleusis 29.3.84 [Leodios Kladias Ltd]" που αναφέρεται στα σχόλια της πιό πάνω φωτό, από την στιγμή που το πλοίο ονομαζόταν ΛΗΤΩ το 1984 και το λιμάνι δεν είναι οπωσδήποτε η Ελευσίνα αλλά ο Πειραιάς ??? Λάθος στοιχεία ??? 

 

O Σουηδός λοιπόν αναφέρει, ότι τον Αύγουστο 1983 το πλοίο "έφτασε" στην εταιρία Leodios Kladias στην Ελευσίνα για διάλυση, και στις 29 Μαρτίου 1984 ξεκίνησε η διάλυση του.

  • 3 years later...
Posted

Ας αναβιωσουμε το θεμα με μια φωτο του πλοιου να μπαινει στο λιμανι του Πειραια

Αρκετος κοσμος στα πλαινα καταστρωματα ,προδιαθετει μαλλον για καλοκαιρι.Δυστυχως δεν υπαρχει ημερομηνια στη φωτογραφια

  • polmyt changed the title to Οια (IMO 5288059)
  • proud_ionian changed the title to Οία (IMO 5288059)
  • 1 year later...
Posted

Όντως πανέμορφη. Αλλα και το Οία είναι ακόμα ποιο όμορφο. Σα θαλαμηγός μοιάζει!

Άφησε και αυτό το στίγμα του στις Κυκλάδες..

Posted (edited)

Όντως πανέμορφη Στο τέλος ως ΛΗΤΩ του Κουσουνιάδη κατάντησε να κάνει την άγονη του Β Αιγαίου

Σαν θαλαμηγός...έτσι ήταν μερικά ποσταλάκια τω καιρώ εκείνω!

Edited by proud_ionian
quote
Posted
On 5/28/2024 at 1:30 PM, polmyt said:

Αλλη μια φωτο εγχρωμη αυτη τη φορα με το πλοιο σαν ΟΙΑ ,να μπαινει στον Πειραια

Απλα πανεμορφη

Δεν ξέρω πόσοι από εδώ μέσα είχαν ταξιδέψει με το ΟΙΑ. Εγώ έχω να καταθέσω ότι έκανε πάρα πολύ κακό ταξίδεμα, το εσωτερικό του ήταν φρικτό από πλευράς καθαριότητας, οργάνωσης, επίπλωσης, τάξης και γενικότερα μιας άναρχης διαχείρισης των επιβατών και των αναγκών τους. Και μιλάμε για ταξίδι Αύγουστο του 1968, όχι με χειμωνιάτικο καιρό! Το πρώτο ΛΗΤΩ, την ίδια χρονιά και τον ίδιο μήνα μου άφησε καλές εντυπώσεις ως πλοίο, ταξίδεμα, συμπεριφορά του πληρώματος...

Posted

Παιδί ήμουν και δεν καταλάβαινα και πολλά αλλά θυμάμαι Απόλλων-Λητώ φοβερό δίδυμο. Συγχωρέστε με αλλά το Οία το θυμάμαι για ολίγον τι "τραμπάκουλο".

Καβοντόρο με καραβάκια μικρότερα από τα σημερινά της Αίγινας. Αν δεν κάνω λάθος ίσως να βγαίναμε Μύκονο (δεν ήταν ακόμη Mykonos) 🤣 με λάντζες.

Posted

Εκδρομές έκανε στην Αγγλία κάτι σαν τις δικές μας ημερήσιες Δεν κάνεις λάθος,φαίνεται στην "Παριζιάνα" με τη Βλαχοπούλου να βγαίνουν με λάντζες από το ΑΠΟΛΛΩΝ κ το ΛΗΤΩ

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...