Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Posted (edited)
'A 377 said:

Το ΜΑΚΕΔΩΝ ήταν το ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ Ι. Το "Άσπρο" ήταν το ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ ΙΙ και έχεις δικαιο για τις όμορφες γραμμες του. Την φήμη του την είχε λόγω καπετάνιου (Τζωρτζης) που πραγματικά ζωγραφιζε.....

Τη φημη του την ειχε αποκτησει πριν τον Τζωρτζη με καπετανιο τον Σαλονικη απο την Ανδρο 1980-81 .Πραγματικα ηταν πανεμορφο.και εκανε Ραφηνα - Ανδρο 2 ωρες και δεκα πεντε λεπτα.Πουληθηκε το 1985 στους Ινδους και σε λιγους μηνες το βουλιαξαν μαλιστα πηρε μαζι του και πολυ κοσμο.

Edited by polmyt
tag
Posted

Δυο ωρες και τεταρτο με τα ρεμετζα συγνωμη που επιμενω .... (ημουνα πληρωμα δυο χρονια στο πλοιο)

Posted

passssssssssssso !!:eek: apla ixera oti peigene ayta ta milia.....pantos den vouliaxe -etsi eixa akousei kai ego-douleve , kai isos doulevei akoma, me to onoma hong ju....

Posted

Μπορει να ειναι οπως τα λες,και εγω για το βουλιαγμα δεν το διασταυρωσα αν ηταν αληθεια,ετσι ακουσαμε τοτε, μαλιστα το συνδυασαμε και με μια κλιση που ειχε παντα στο ταξιδεμα του ,συν την ατζαμωσυνη των ινδων.

Posted

Με το κινεζικο ονομα του υποθετω εννοεις. Εχει δημοσιευθει μια πριν μερικα χρονια στον Εφοπλιστη αν θυμαμαι καλα, δεμενο ορθοπλωρο στου Ξαβερη.

  • 3 years later...
Posted

Το πλοίο δεν βούλιαξε στην Ινδία. Πρόσφατα βρήκα φωτογραφία του στην Κίνα χρονολογημένη το 1997. Εδω παραθέτω το σχετικό υπερσύνδεσμο:

http://www.flickr.com/photos/wrldvoyagr/393363630

Το όμορφο σκαρί φαίνεται ότι έκανε μεγάλη σταδιοδρομία στην Άπω Ανατολή.

  • 3 years later...
Posted

Χρυσή Άμμος (ΙΜΟ 7350404)

(1974, later- Ήπειρος, Χρυσή Άμμος ΙΙ, scrapped as Hong Ju)

 

Το πλοίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από καλό φίλο δεν υπάρχει πλέον αφού πριν ένα περίπου χρόνο πουλήθηκε για scrap. Σε shipspotting και seaagent αναφέρεται ως "Dead" ενώ στο equasis : "Status of ship : No Longer updated by (LRF) IHSF (since 14-06-2012)".

 

Πιστεύω πως πλέον στον κύριο τίτλο πρέπει να το αναφέρουμε με το πρώτο του όνομα, αυτό με το οποίο κατασκευάστηκε το 1974 στο Πέραμα, ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ.

 

Να δούμε και μία διαφημιστική καταχώρηση στον τύπο της εποχής, τέλη των 70s, όταν είχε προηγηθεί η μετονομασία του σε ΗΠΕΙΡΟΣ και η δρομολόγηση του στην Αδριατική, και είχε επιστρέψει και πάλι στη Ραφήνα ως ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ ΙΙ πλέον. Διαβάζουμε και αναφορά στο τότε ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ και σημερινό ΜΑΚΕΔΩΝ.

 

gallery_2102_9_393179.jpg

 

 

  • 3 years later...
Posted

Το πλοιο την δευτερι φορσ που πηγε στην ραφηνα αφαιρεθικε η ψεφτικη ας το πουμε τσιμινιερα και βρισκοτανε σε καποια ναυπηγεια (νομιζω τα "ΑΡΓΩ") να μια σχετικη φοτο 

Screenshot_20220115-175446_Chrome.jpg

Του Αντωνη Λαζαρη

*δευτερη φορα

  • 2 years later...
Posted (edited)

Έχει ανέβει στο γκρουπ του arxipelagos στο fb  η παρακάτω φωτογραφία με το πλοίο στη Μεσσίνα κάποια στιγμή στα 80'ς υποθέτω σε ταξίδι παράδοσης θα ηταν?

Αλλα έχει τη τσιμινιέρα που ειναι πανω.

Φωτογράφος (?) Ben Ayre

CHRISIAMMOS.thumb.jpg.975f81dadb0e089a1f81eacc62eb97d0.jpg

 

 

 

Edited by Nick the Greek
Link
Posted

Πολύ όμορφο βαπόρι που για την εποχή του πρέπει να ήταν πολύ καλό.

Υπάρχουν κάπου τεχνικά χαρακτηριστικά του;

Posted
On 3/7/2024 at 11:44 AM, Petros P said:

Έχει ανέβει στο γκρουπ του arxipelagos στο fb  η παρακάτω φωτογραφία με το πλοίο στη Μεσσίνα κάποια στιγμή στα 80'ς υποθέτω σε ταξίδι παράδοσης θα ηταν?

Αλλα έχει τη τσιμινιέρα που ειναι πανω.

Φωτογράφος (?) Ben Ayre

CHRISIAMMOS.thumb.jpg.975f81dadb0e089a1f81eacc62eb97d0.jpg

 

 

 

Η παράδοση έγινε στου Ξαβέρη Η φωτο ανήκει στη συλλογή του Βen Ayre  Ωραίο βαπόρι αλλά μποτζιάρικο Οι άγκυρες σίγουρα από αμερκάνικο πολεμικό,από το ΠΝ θα τις  πήραν

 

Posted
On 3/7/2024 at 12:36 PM, nomikos said:

Πολύ όμορφο βαπόρι ΙΧ για την εποχή του πρέπει να ήταν πολύ καλό.

Υπάρχουν κάπου τεχνικά χαρακτηριστικά του;

Ναυπηγείο Αργώ 1974  2165 grt  82.3x13.8x4.0 m  864 επιβ  80 ΙΧ  2 MWM 4410 kw  18.0 kn

  • 2 months later...
Posted

Πέραν του ότι όλα τα ελληνικά των 70ς ανήκαν σε κάποια "σχολή" με επιρροές από Ιταλία όπου είχαν σπουδάσει ναυπηγοί...δεν νομίζω να μοιάζουν σε τπτ περισσότερο

  • 9 months later...
Posted

Χρυσή Άμμος (ΙΜΟ 7350404)  -  (1974, later Epirus, Chrissi Ammos II, Hong Ju)

Το πλοίο νηολογήθηκε με το όνομα ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ ως προς ναυπήγηση στον Πειραιά με α/α 4632 τον Μάιο 1973, με πλοιοκτήτρια εταιρεία την «Άνδρος Εταιρεία Θαλασσίων Συγκοινωνιών Α.Ε.» του εφοπλιστή Αυγουστή Πολέμη, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε τυπικά με αγιασμό και τοποθέτηση της τρόπιδας στο ναυπηγείο Δ. Καμίτσης & Σια Ε.Π.Ε. στο Πέραμα την 3η Ιουνίου 1973.

Μέσα στο ίδιο έτος (σε άγνωστη ημερομηνία και στάδιο κατασκευής) καθελκύστηκε από το ναυπηγείο Καμίτση και η αποπεράτωση – ολοκλήρωση του έγινε στο ναυπηγείο ΑΡΓΩ του Περάματος, το οποίο μέσα στο 1973 είχε περάσει στην ιδιοκτησία του πλοιοκτήτη του, Αυγουστή Πολέμη. Αυτός είναι και ο λόγος που στις βάσεις δεδομένων ως ”Builder” αναφέρεται το ναυπηγείο ΑΡΓΩ και όχι Δ. Καμίτση. Για την ιστορία να προσθέσω, πως λίγο καιρό αργότερα, το 1975, το ναυπηγείο ΑΡΓΩ του Περάματος μετέφερε τις δραστηριότητες του σε νέο χώρο, στην Πούντα Σαλαμίνας (σημερινό Σπανόπουλου).

Πρωτοδρομολογήθηκε τον Ιούνιο 1974 στην γραμμή Πόρτο Ράφτη – Άνδρος – Σύρος – Τήνος – Μύκονος η οποία δεν μακροημέρευσε, την 26η Ιουνίου μετανηολογήθηκε στην Άνδρο με α/α 385, ενώ το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας.

Το 1975 υπό την ίδια πλοιοκτησία ύψωσε Κυπριακή σημαία με νέο όνομα το EPIRUS και δρομολογήθηκε στην γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα – Μπάρι (Ιταλία).

Την 3η Φεβρουαρίου 1979, επιστρέφει στο Ελληνικό νηολόγιο (με νέο αριθμό Πειραιά 7069), επιστρέφει και στην Ραφήνα, αλλά και στο πρώτο του όνομα με την προσθήκη όμως αρίθμησης, μετονομαζόμενο σε ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ ΙΙ, αφού το όνομα ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ ανήκε πλέον από το 1977 στο σημερινό ΜΑΚΕΔΩΝ. Τελευταία μεταβολή του (πριν την οριστική του διαγραφή από τα Ελληνικά νηολόγια το 1985 λόγω πώλησης του στο εξωτερικό) υπήρξε η μετεγγραφή του στο νηολόγιο Άνδρου με α/α 458 την 10η Απριλίου 1979.

@polmyt Παρακαλώ να διορθωθεί ο τίτλος του θέματος, μιάς και όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία, το πλοίο δεν έφερε ποτέ το όνομα ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ Ι (και γενικότερα δεν υπήρξε κανένα πλοίο με αυτό το όνομα).

Στοιχεία νηολογίων : Άρης Μπιλάλης, Εμμανουήλ Παπαδάκης.

Posted

Λόγω το έργων στο λιμάνι της Ραφήνας εκείνη την εποχή, είχε ως αφετηρία το Πόρτο Ράφτη. Στο Πόρτο Ράφτη πηγαίνανε και τα Σκίρων και Ζέφυρος του Βαλμά, με μεταφέρανε φορτηγά σε όλο το Αιγαίο. Το 1977-78 αγόρασε 6 Αν δεν κάνω λάθος πλοία από την Ιαπωνία. Το 78 δρομολόγησε 4 πλοία στην γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα-Μπάρι (Καμία φορά πιάνανε Πάτρα) . Μάλιστα το Epirus έκανε και Πριντεζι στην αρχή. Το πλοίο Epirus 3 έκανε Βόλος-Συρία μέχρι να μπει το Αργώ (Μετέπειτα Κρήτη της ΑΝΕΚ). Το Μοιραίο Χρυσή Αυγή δεν δρομολογήθηκε από Πόρτο Ράφτη αλλά από Λαύριο. Το 1980 με την αποπεράτωση των Έργων στην Ραφήνα έφερε 4 πλοία στην Ραφήνα, (Χρυσή Άμμος,  Χρυσή Αμμος ΙΙ,  Χρυσή Αμμος ΙΙΙ) άφησε 2 στην Ιταλία (Epirus II, IV) και πούλησε το Αργώ. 

Posted

Φίλτατε @ΚΡΗΤΗ  στο ποστ σας υπάρχουν και άλλες ανακρίβειες, εκτός από το ότι το ΑΡΓΩ πουλήθηκε το 1980, που σας απάντησε ήδη ο @ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ.

Η πλέον κραυγαλέα ανακρίβεια είναι ότι το 1980 ο Πολέμης έφερε στην Ραφήνα τα ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ - πρώην ΗΠΕΙΡΟΣ 2 (είχε έρθει στην Ραφήνα από το 1977), και ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ 2 - πρώην ΗΠΕΙΡΟΣ (είχε έρθει στην Ραφήνα το 1979), ενώ ταυτόχρονα είχε αφήσει στην Ιταλία το..... ΗΠΕΙΡΟΣ 2. Πως μπορεί να συνέβη αλήθεια κάτι τέτοιο ???

Κατόπιν, αναφέρετε πως αγόρασε (ο Πολέμης) 6 πλοία το 1977-78, και δρομολόγησε 4 στην γραμμή Ηγουμενίτσας - Μπάρι το 1978. Στην γραμμή αυτή είχε δρομολογήσει από το 1975 το ΗΠΕΙΡΟΣ (πρώην ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ μέχρι το 1975 και ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ 2 από το 1979), και το 1976 αγόρασε από την Ιαπωνία τα ΗΠΕΙΡΟΣ 2, 3, 4, και 5, όπως μπορούμε να δούμε (εκτός από τις βάσεις δεδομένων) και στην παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση από τα Ναυτικά Χρονικά - τεύχος Δεκεμβρίου 1976.

Σημ. Χάριν ευκολότερης ανάγνωσης (και κατανόησης), την αρίθμηση στα ονόματα την έχω με "κανονικούς" αριθμούς, όχι λατινικούς.   

NX_1976-12-15.jpg

  • 1 month later...
Posted

Να προσθέσω ότι το πλοίο αναχώρησε από τη χώρα μας ως Hong Ju (红菊) αγορασμένο από την κρατική Guangzhou Maritime Tpt ενώ το 1994 άλλαξε ιδιοκτησία και μετονομάστηκε σε Tian Hong (天鸿) όνομα που κράτησε ως το τέλος της ζωής του το 1999. Δραστηριοποιήθηκε σε γραμμές τόσο στη Βόρεια (Dalian-Yantai, Dalian-Longkou) όσο και στη Νότια Κίνα (Zhanjiang-Haikou, Shekou-Haikou) απ' όπου προέρχονται και οι παρακάτω φώτο:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...