Nick the Greek Posted September 25, 2023 Posted September 25, 2023 Τα τελικά νούμερα σύμφωνα με την εφημερίδα, δείχνουν αύξηση 33% σε επιβάτες και 44% σε οχήματα σε σχέση με το 2022 για τις γραμμές του Μαρόκου. Μη δούμε κι άλλα ελληνικά πλοία να καταλήγουν εκεί του χρόνου μέσω της AML.
HS_4 Posted September 25, 2023 Posted September 25, 2023 (edited) Αρτεμις Πρεβελης κατευθειαν Edited September 25, 2023 by Nick the Greek Quote
spiroszante Posted September 25, 2023 Posted September 25, 2023 Αυτά τα δύο ξέχασε τα γιατί δεν έχουν χαρτιά για πλόες εξωτερικού.
Annivas Posted September 25, 2023 Posted September 25, 2023 Algeciras-Tanger μπορεί να θεωρείται κατηγορία πλοων short international, όμως επειδή είναι μια πολύ κοντινή απόσταση εντός προστατευμένης θαλάσσιας περιοχής είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις κάποιες εξαιρέσεις απο την σημαία , η δεν χρειάζεται συμμόρφωση με Στοκχόλμη για 4m κύμα που συνήθως απαιτεί η κατηγορία αυτή .
Nick the Greek Posted October 20, 2023 Posted October 20, 2023 Και η γραμμή Motril - Tanger Med παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στην κίνηση, 15% σε σχέση με το περσινό τρίτο τρίμηνο, όπως βλέπουμε κι εδώ. Υπενθυμίζω πως πρόκειται για γραμμή roro.
BS CHIOS Posted October 20, 2023 Posted October 20, 2023 Αν δεν κάνω λάθος η γραμμή είναι και επιβατική. Το καλοκαίρι δούλευε εκεί το Tom Sawyer, ενώ τώρα το Volcan de Tauce. Κάτι ενδιαφέρον που παρατήρησα είναι πως σήμερα το Tauce προσέγγισε και στην Ceuta. Πάντως βλέπουμε πως η αύξηση της κίνησης δεν ήταν μόνο στην γραμμή Algeciras - Tanger Med. Υποθέτω πως αυξημένη κίνηση θα είχαν και οι υπόλοιπες γραμμές Ισπανίας Μαρόκου, όπως Almeria - Nador, και άλλες.
Nick the Greek Posted October 21, 2023 Posted October 21, 2023 Mea culpa, έχεις απόλυτο δίκιο. Ακόμη και με το Al- Andalus Express που ξεκίνησε τη γραμμή, πουλούσαν και κάποιες λίγες θέσεις επιβατων. Πάντως η στόχευση είναι ξεκάθαρα τα φορτηγά. Κι αυτό γιατί αν οδηγήσει κανείς από το Motril ως την Almeria(1 ώρα και απόσταση) αλλά και πέρα από αυτήν, όλη η περιοχή είναι ένα αχανές θερμοκήπιο. Πρέπει να το δεί κανείς για να το πιστέψει, τεράστιες εγκαταστάσεις η μία δίπλα στην άλλη. Και μεγάλο κομμάτι όλης αυτής της παραγωγής πάει πρός τα κάτω.
BS CHIOS Posted December 3, 2023 Posted December 3, 2023 Επειδή έχει προκύψει ένα θέμα στο topic του Κρήτη ΙΙ για το πόσο ταιριαστό είναι για τη γραμμή του Μαρόκο, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πραγματάκια. Σε σύγκριση με τα Morocco Sun & Star σαφώς και το Κρήτη ΙΙ είναι μεγάλο. Και επειδή δεν έχει σημασία το μήκος, αλλά το γκαράζ στη συγκεκριμένη γραμμή ας δούμε κάποια στοιχεία. Morocco Star: 755 lm Morocco Sun: 850 lm Κρήτη ΙΙ: 1700 lm Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Το γκαράζ του Κρήτη είναι όσο μεγάλο όσο του Star και Sun μαζί. Θα δοκιμάσει τέτοια αύξηση στη χωρητικότητα η AML; Η κίνηση στη γραμμή έχει ανοδική πορεία αλλά δεν νομίζω να δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση. Ειδικά όταν φέτος το καλοκαίρι η AML τα κατάφερε χωρίς το Morocco Star, το οποίο ήταν δεμένο στο Γιβραλτάρ από τα τέλη Αυγούστου και εκεί παραμένει μέχρι σήμερα. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πλοία της γραμμής το Κρήτη ΙΙ θεωρείται μεγάλο με βάση το μήκος, καθώς τα περισσότερα πλοία έχουν μήκος 130 - 160 μέτρα (Kattegat, Tanger Express, Poeta Lopez Anglada, Volcan de Tamasite, Morocco Sun, Patria Seaways). Τώρα από γκαράζ το Κρήτη δεν είναι 'μακριά' από τα υπόλοιπα. Μπορεί να συναντήσει εκεί κανείς πλοία από 700 εως και 2000+ lane meters (πχ Napoles). Επομένως δεν είναι αδύνατη η δρομολόγηση ενός πλοίου τέτοιας χωρητικότητας στη γραμμή, άλλα δύσκολα θα γινόταν μια τέτοια κίνηση από την AML. Κατά καιρούς βλέπουμε πλοία τέτοιου μεγέθους στο Στενό αλλά από εταιρείες όπως η Balearia και Armas. Και το Βενιζέλος είχαμε δει πριν κάποια χρόνια, αλλά δεν είχε αγοραστεί το Sun τότε, ούτε το Star είχε ξεκινήσει δρομολόγια. Για αυτούς τους λόγους θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση μια τέτοια εξέλιξη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
BS CHIOS Posted December 16, 2023 Posted December 16, 2023 Μετά τη γραμμή του Algeciras, πλέον η DFDS επιθυμεί να επεκταθεί και λίγο ανατολικότερα. Πρόκειται για το λιμάνι του Motril, από όπου η εταιρεία σκοπεύει να ανακτήσει την σύνδεση που είχε λίγο παλαιότερα η FRS, για που αλλού, για τη Ταγγέρη. Σκοπός της, να ανταγωνιστεί τη Balearia, που αυτή τη περίοδο είναι μόνη της στη γραμμή και τη Maritima Peregar που δραστηριοποιείται από το λιμάνι της Malaga (1 ώρα απόσταση με το αυτοκίνητο). Η Balearia έχει δρομολογημένο το Volcan de Tauce, των 62 φορτηγών και 250 επιβατών, με καθημερινές αναχωρήσεις από κάθε λιμάνι, μεσημέρι (14:00) από το Motril, και βράδυ (01:00) από το Tanger Med. Όπως είχε αναφέρει λίγο παραπάνω ο @Nick the Greek, η γραμμή είχε μεγάλη αύξηση σε φορτίο τον τελευταίο καιρό. Λέγεται πως τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους, χωρίς να αναφέρεται το όνομα του πλοίου, ούτε τα χαρακτηριστικά του. Τώρα που έχουν 3 πλοία στο Στενό πάντως, εύκολα στέλνουν ένα από αυτά εκεί (το Patria Seaways για παράδειγμα). Την ίδια στιγμή η Peregar ναυλώνει το ένα πλοίο μετά το άλλο (αρχικά το Tom Sawyer, μετά το Ciudad de Ibiza και τώρα το Wasa Express), η Intershipping έχει μείνει χωρίς επιβατηγό πλοίο στο Στενό και η Armas προσπαθεί να καλύψει τα κενά της. Πραγματικά επικρατεί ένα χάος. Όσο για τη γραμμή Malaga - Tanger Med/Ceuta, οι Ισπανοί καραβολάτρες - γνώστες της περιοχής αναφέρουν πως τα πλοία της Peregar πιο πολύ προς το άδεια, παρά προς το γεμάτα είναι. Παρόλα αυτά η εταιρεία στηρίζεται πολύ στη γραμμή και στέλνει το ένα πλοίο μετά το άλλο.
Nick the Greek Posted December 16, 2023 Posted December 16, 2023 Σε θεωρητικό επίπεδο, για σοβαρές εταιρείες του χώρου όπως η DFDS αυτές οι γραμμές είναι low hanging fruit όπως λένε οι Άγγλοι. Δηλαδή είναι το επίπεδο του ανταγωνισμού στη γραμμή τέτοιο που μπορεί κανείς να μπεί και να αποκτήσει μερίδιο αγοράς με σχετική ευκολία. Η Balearia όπως και όλες οι Ισπανικές εταιρείες για μένα έχουν ένα τεράστιο ερωτηματικό δίπλα από το όνομά τους και την διοίκησή τους, η Peregar είναι αμελητέο μέγεθος. Η πελατεία όμως είναι διαφορετική, τα δεδομένα διαφορετικά, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθούν. Αυτό με τα πλοία της Peregar που δεν είναι γεμάτα, δε μου κάνει εντύπωση πάντως. Την τελευταία δεκαετία έχω βρεθεί 5-6 φορές στη Malaga είτε όταν είχαν το Festivo, είτε όταν είχαν το Friedrich Russ, ποτέ δεν τα έχω δεί γεμάτα.
BS CHIOS Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 (edited) Όπως πολύ σωστά ανέφερε εδώ ο φίλος Diagoras, το Mistral βρίσκεται πλέον στο Στενό. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αντικαθιστά το Miramar Express, αλλά το Al Andalus Express. Δουλεύει λοιπόν στη γραμμή Algeciras - Ceuta, για χάρη της Maritima Peregar. Edited February 3, 2024 by BS CHIOS
Diagoras Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 Όντως έτσι είναι. Πάντως παραείναι μεγάλο για τα δεδομένα της Ceuta...
Nick the Greek Posted April 12, 2024 Posted April 12, 2024 Σύμφωνα με τους Ισπανοί, παίζει πολύ σοβαρά το Algeciras Jet να βρεθεί στην Καραιβική για το καλοκαίρι του 2024 για λογαριασμό μιας εταιρείας που λέγεται L' Express Des Iles με βάση την Γουαδελούπη.
Diagoras Posted April 18, 2024 Posted April 18, 2024 Το οποίο Algeciras Jet παραμένει δεμένο στο λιμενοβραχίονα του Algeciras από 27/03 οπότε στη γραμμή Tarifa-Tanger τραβάνε κουπί τα Tarifa Jet και Ceuta Jet.
HS_4 Posted June 11, 2024 Posted June 11, 2024 Το hellenic highspeed τι κάθεται τόσο καιρο και δεν το στελνουν…
HS_4 Posted June 11, 2024 Posted June 11, 2024 (edited) 3 hours ago, Nick the Greek said: @HS_4: Όταν ένας ναυλωτής κάνει ένα ναυλοσύμφωνο για να κλείσει ένα πλοίο, το ναυλοσύμφωνο αυτό περιέχει όχι μόνο το όνομα αλλά και τα χαρακτηριστικά του εν λόγω πλοίου. Διαστάσεις, καταναλώσεις, ταχύτητες, χωρητικότητα και πολλά άλλα. Δεν μπορεί ο πλοιοκτήτης αν το συγκεκριμένο πλοίο χαλάσει να στείλει ένα άλλο, χωρίς να έχει τη συγκατάθεση του ναυλωτή. Μη σκέφτεστε ελληνικά τύπου «παίρνουμε τη γραμμή στο ΣΑΣ, ξεκινάμε Πάσχα με το Superjet, μόλις ανοίξει η κίνηση βάζουμε το Champion Jet 1 και Ιούλιο/Αύγουστο το WC Jet». Για να γίνει αντικατάσταση του Morocco Express 1 από το Hellenic Highspeed ή οποιοδήποτε άλλο πλοίο, χρειάζεται και η συγκατάθεση του ναυλωτή. Δεν το λέω για να αντικατασταθεί. Το λέω αφού ήδη είχαν αποφασίσει να το στείλουν κάτω γιατί το αφήνουν μέχρι αρχές Ιουλίου να κάθεται αφού έτσι και αλλιώς έιναι έτοιμο… Το Morocco Expr 1 και τυπικά στην AML δεν ανήκει πλέον; Edited June 11, 2024 by Nick the Greek Quote
Nick the Greek Posted June 11, 2024 Posted June 11, 2024 (edited) Στα χαρτιά το πλοίο ανήκει ακόμη στην εταιρεία που ανέφερα. Το ότι έγινε μια ανακοίνωση πρίν από κάποιον καιρό, δε σημαίνει πως όλες οι λεπτομέρειες πατάς ένα κουμπί και κλείνουν. Μπορεί η παράδoση του πλοίου να έχει προγραμματιστεί για μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν. Όσον αφορά το HH λες εσύ πως είναι έτοιμο. Μήπως τελικά δεν είναι? Μήπως το ναυλοσύμφωνο προβλέπει παράδοση τον Ιούλιο για παράδειγμα? Απλά σου λέω πιθανές εξηγήσεις. Edited June 11, 2024 by Nick the Greek Ορθογραφία
nellines Posted June 11, 2024 Posted June 11, 2024 το hellenic highspeed πως να μην ειναι ετοιμο αφου πριν λιγους μηνες εκανε δοκιμαστικο ταξιδι και πηγε μια χαρα?
Nick the Greek Posted June 11, 2024 Posted June 11, 2024 Δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι έτοιμο, όπως είπα δίνω μια σειρά εξηγήσεις γιατί μπορεί να μην είναι. Δοκιμαστικό έκανε, χαρτιά πήρε? Και πως το ξέρεις εσύ πως πήγε μια χαρά, επειδή έβγαλε μια Χ ταχύτητα και την είδαμε εμείς από το Marinetraffic? @cyclades_shipping, δες τι έγινε τώρα με την γραμμή Κοπεγχάγη - Όσλο της DFDS. Ανακοίνωση βγήκε, οι αλλαγές το Νοέμβριο. Δεν μπορούμε στα σίγουρα να γνωρίζουμε πως έχουν συμβληθεί οι δύο πλευρές.
Panagia Ekatontapiliani Posted June 11, 2024 Posted June 11, 2024 57 minutes ago, HS_4 said: Δεν το λέω για να αντικατασταθεί. Το λέω αφού ήδη είχαν αποφασίσει να το στείλουν κάτω γιατί το αφήνουν μέχρι αρχές Ιουλίου να κάθεται αφού έτσι και αλλιώς έιναι έτοιμο… Το Hellenic Highspeed δεν χωράει στο ένα λιμάνι του δρομολογίου Tarifa-Tanger. Οπότε για αυτό δεν μπορεί να πάει να αντικαταστήσει κάποιο από τα δύο ταχύπλοα της AML.
Diagoras Posted July 12, 2024 Posted July 12, 2024 On 4/12/2024 at 3:45 PM, Nick the Greek said: Σύμφωνα με τους Ισπανοί, παίζει πολύ σοβαρά το Algeciras Jet να βρεθεί στην Καραιβική για το καλοκαίρι του 2024 για λογαριασμό μιας εταιρείας που λέγεται L' Express Des Iles με βάση την Γουαδελούπη. Μάλλον επιβεβαιώνεται το παραπάνω ρεπορτάζ καθώς το Algeciras Jet αναχώρησε στην αρχή της εβδομάδας από το Algeciras (μετά από μήνες παροπλισμού) με προορισμό το Πράσινο Ακρωτήρι και από κει για Γουαδελούπη.
Nick the Greek Posted July 30, 2024 Posted July 30, 2024 Γουρλής όπως πάντα ο υπογράφων, υπό το βλέμμα του προχτές Κυριακή σημειώθηκε μεγάλο peak στην κίνηση του Στενού από Algeciras και Tarifa. Σε σύνολο 89 αναχωρήσεων λοιπόν μετεφέρθησαν πάνω από 36 χιλιάδες επιβάτες και 8,400 οχήματα. Καλά πάνε οι δουλειές λοιπόν. Επί τη ευκαιρία ας δούμε στο χάρτη και τις γραμμές για τις οποίες μιλάμε.
Nick the Greek Posted August 16, 2024 Posted August 16, 2024 Το Ferrybalear αναφέρει πως το Mistral ναυλώθηκε στην DFDS για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Υποθέτω μετά το τέλος της ναύλωσης στην Maritime Peregar. Οπότε οι Ισπανοί αναρωτιούνται που θα το χρησιμοποιήσει η DFDS αλλά και πιο θα έρθει στη θέση του. Πιθανολογούν ένα εκ των Napoli που βρίσκεται στο Algeciras και Blue Wave Harmony που βρίσκεται στο Gibraltar.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now