Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

  • Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
Quote

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πυλαρινού το Smyrna Di Levante θα αντικαταστήσει το Mare Di Levante στη γραμμή της Ζακύνθου 

Δε μας λένε και ποιο θα αντικαταστήσει τον Κάλβο σε μια βδομάδα στο ΠΣΙ;

Α ναι ξέχασα, κανένα...

Και μετά απορούν γιατί τους σιχαίνονται οι Κεφαλονίτες και οι Θιακοί (εκτός των ελαχίστων γνωστών εξαιρέσεων που έχουν άλλα συμφέροντα).

  • 4 weeks later...
Posted
2 hours ago, Nikos_Chania said:

Το tsirigofm μιλάει για ανάληψη δρομολογίων από το Κεφαλονιά 

Αντε να έρθει και η Seajets να καλύψει το κενό στο ΠΣΙ.

Η Levante αφήνει τη δική της γραμμή κενή και πάει να καλύψει τις άλλες.

Posted

Δεν υπάρχει αυτό...
Προσωπικά μετά και από αυτό, Ιθάκη μόνο από Αστακό ή Λευκάδα

Posted

τα κυθηρα έχουνε αποκοπεί απο την υπολοιπη ελλάδα, κεφαλονια παμε και απο πόρο. Ο καθένας το σπίτι του κοιτάει. λογικό. Λογικά θα μπεί μέσα βέβαια αν το κάνει μόνο για ένα μήνα

 

Posted

''κεφαλονια παμε και απο πόρο''

Αυτο πες το και στα ατομα που εχουν προβληματα υγειας και αδυνατούν να μεταφερθούν στην Πάτρα με το λεωφορείο....

Posted

Τι θα πεις στα άτομα που είναι στα Κύθηρα και αντικύθηρα που δεν πάνε πουθενά; Στα κύθηρα είναι όλοι καλα και εν θέλουν γιατρούς; Κινούνται με άλογα και δεν θέλουν καύσιμα; Τρώνε απο το αμπέλι τους και δεν θέλουν σουπερ μαρκετ ; Ειναι αδιανόητο 2025 νησία να μην έχουν σύνδεση με την υπολοιπη χώρα. 

Posted

Δεν είναι το ζήτημα Κύθηρα ή ΠΣΙ.

Η Κεφαλονιά δεν ειναι Ζάκυνθος όπου όλοι μένουν σε ακτίνα 20 λεπτών από τη χώρα η οποία είναι και το μοναδικό λιμάνι.

Posted (edited)

Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα όταν διαβάζουμε  σχόλια που θέτουν ζητήματα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κεφαλονιάς, όταν τα Αντικύθηρα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ αποκλεισμένα. 

Η Κεφαλονιά έχει τον Πόρο.

Η Ζάκυνθος δηλαδή πως πάει Πάτρα;

Edited by polmyt
Posted (edited)

Οι αποστάσεις στην Κεφαλονιά δεν έχουν καμία σχέση με αυτές της Ζακύνθου.

Κανείς δεν είπε να αποκοπούν τα Αντικύθηρα.

Αλλά ομοίως δεν πρέπει και οι κάτοικοι της βόρειας Κεφαλονιάς και της Ιθάκη να περνούν μια οδύσσεια για να φτάσουν στην Πάτρα, αλλά εσένα ούτε που σε νοιάζει αυτό.

 

Edited by polmyt
Posted (edited)

Ειρηνη υμιν, μόνο για καμια 25αρια χειμωνιατικες μερες θα μπει το ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ στα Κυθηρα, δε χαλασε κι ο κοσμος.

Edited by gpap2006
Posted (edited)

Συμφωνώ πως η Κεφαλλονιά δεν είναι ίδια με την Ζάκυνθο, αλλά δε μπορούμε να συγκρίνουμε τη σύνδεση της Κεφαλονιάς και γενικότερα τις υποδομές της με τα Αντικύθηρα, αλλά και τα Κύθηρα.

Μιλάμε για εντελώς διαφορετικές καταστάσεις.

Με την ίδια λογική να παραπονιούνται και οι Παριανοί επειδή έχουν δύο δρομολόγια την ημέρα και έχουν μονοπώλιο.

Edited by polmyt
quote
Posted (edited)

Όπως είπαμε δικαίως να μην αποκόπτονται τα Αντικύθηρα, αλλά εξίσου δικαίως να μην υφίσταται τέτοια ταλαιπωρία η Ιθάκη και η μισή Κεφαλονιά.

Το θέμα εδώ είναι το Π-Σ-Ι και το πώς πρέπει να λυθεί το θέμα που προκύπτει κάθε χειμώνα. 

Edited by polmyt
Posted (edited)

Να πουμε λιγα πραγματα για τη γραμμη, ήρεμα και αγαπημένα:wub:, τώρα που χαλάρωσε το κλίμα.

Πρώτα απ'όλα, κανείς, ούτε εδώ, ούτε γενικότερα στα καραβολατρικά ή τοπικά sites, ούτε βέβαια στην Κεφαλονιά και το Θιάκι, δεν είπε ότι πρέπει να μείνουν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα χωρίς καμία ακτοπλοϊκή σύνδεση, για να λειτουργήσει η γραμμή ΠΣΙ. Η γραμμή της Πάτρας είχε διακοπεί ένα μήνα πριν. Δεν σχετίζεται η μία διακοπή, με την άλλη.

Υπάρχει όμως ένα παράδοξο. Η εταιρία που εξυπηρετεί την επιδοτούμενη γραμμή της Πάτρας, τη διέκοψε, νόμιμα και νομότυπα, για να κάνει το πλοίο επισκευή/ακίνησία. Επισήμως δεν υπήρχε αιτιολόγηση, αλλά όπως κάθε χρόνο, από το περιβάλλον της εταιρίας η "διαρροή" είναι ότι η διακοπή είναι αναγκαία για την επισκευή του πλοίου και τα νησιά τα καλύπτει από την Κυλλήνη. Το παράδοξο είναι ότι ενώ δεν καλύπτει τη δική της γραμμή δημόσιας υπηρεσίας, την ώρα που έχει τρία πλοία δεμένα (δύο για επισκευή και ένα σε ακινησία στη Ζάκυνθο), σπεύδει να καλύψει το κενό σε άλλη επιδοτούμενη γραμμή. Δεν έκανε και την καλύτερη εντύπωση αυτό και ένα σεργιάνι στα σχόλια στο fb ή στην Κεφαλονιά και το Θιάκι δια ζώσης, αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο.

Γιατί είναι επιδοτούμενη η γραμμή; Γιατί να επιδοτείται η σύνδεση με ένα μεγάλο νησί όπως η Κεφαλονιά και με ένα μικρό όπως το Θιάκι, που όμως είναι κόντα στην ηπειρωτική Ελλάδα και έχει και δευτερεύουσα σύνδεση με την Αιτωλοακαρνανία; Όπως θα θυμάστε οι παλιότεροι (και θα μάθετε οι νεότεροι κοιτώντας το τόπικ προς τα πίσω;)), η επιδότηση της γραμμής εξασφαλίστηκε μετά από επίμονη προσπάθεια του Δημάρχου Ιθάκης. Μόνος του αρχικά και στην πορεία, όταν κάτι άρχισε να κινείται, βοήθησαν και άλλοι, όχι όμως από την Κεφαλονιά (πχ ο πράκτορας στην Πάτρα Γιώργος Τελώνης).

Το Θιάκι, μπορεί να μην είναι ακριτικό ή απομακρυσμένο, είναι όμως ένα μικρό νησί, με λιγότερους από 3.000 κατοίκους το χειμώνα, που παλεύει να κρατήσει τον κόσμο πάνω. Ένα νησί όπου τη τελευταία δεκαετία έκλεισαν σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ από το κέντρο υγείας λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες. Διαχρονικά η κύρια σύνδεσή του με την ηπειρωτική Ελλάδα ήταν η Πάτρα. Γιατί ντε και καλά η Πάτρα; Δεν του φτάνει ο Αστακός; Όχι δεν του φτάνει γιατί η Πάτρα έχει δημόσιες υπηρεσίες, αγορές, νοσοκομεία και γιατρούς, ενώ ο Αστακός είναι ένα χωριό στη μέση του πουθενά και η γραμμή δεν έχει συγκοινωνιακή ανταπόκριση με υπεραστικά λεωφορεία. Χώρια που το πλοίο θέλει πάνω από τρεισήμισι ώρες για να φτάσει (όσο κάνει το Κεφαλονιά για Πάτρα), γιατί περνά από Κεφαλονιά πρώτα. Δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί η Ιθάκη από Κυλλήνη; Ναι υπό προϋποθέσεις. Καθημερινή σύνδεση, πρωινή αναχώρηση από Θιάκι (το 11.00 από Κυλλήνη μια χαρά είναι), ανταπόκριση με το ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας (φέτος έχει, αλλά δεν έχει κάθε χειμώνα).

Η όλη κουβέντα, όπως καταλαβαίνετε, είναι για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι που δεν έχουν δικό τους όχημα ή δεν έχουν μεγάλη τσέπη ή είναι ασθενείς και ανήμποροι. Όποιος είναι υγιής και αντέχει το πορτοφόλι του, θα βρει τρόπο να πάει και να έρθει. Είτε με ταξί από και προς τον Αστακό, είτε με θαλάσσιο ταξί στη Σάμη, είτε πηγαίνοντας με το ΙΧ στην Κυλλήνη για να περάσει μαζί του απέναντι.

Περισσεύουν λεφτά για να επιδοτούνται νησιά τόσο κοντινά στην ηπειρωτική Ελλάδα; Έχει λογική μία τέτοια επιδότηση; Υπό άλλες συνθήκες όχι δεν θα είχε. Όταν όμως βλέπουμε να επιδοτούνται προκλητικά προσεγγίσεις σε τουριστικά νησιά ή ενδονησιωτικές συνδέσεις με ταχύπλοα κλπ κλπ, γιατί να μη διεκδικήσει και το Θιάκι έναν τρόπο να γίνει η ζωή των κατοίκων ευκολότερη; Εστιάζω μέχρι τώρα στο Θιάκι, γιατί η προκήρυξη ειναι Πάτρα Ιθάκη, μιας και μόνο το Θιάκι πληροί τα κριτήρια για επιδότηση (νομίζω κάτω από 200.000 διακινούμενους επιβάτες ετησίως).

Πάμε στους γείτονες Κεφαλονίτες τώρα. Η Σάμη είναι ελεύθερη, μη επιδοτούμενη προσέγγιση. Η Κεφαλονιά είναι ένα ορεινό νησί, με μεγάλες οδικές αποστάσεις, που επιπλέον έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Τα δύο βασικά του λιμάνια, Πόρος και Σάμη, είναι ανατολικά, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων (Αργοστόλι & Ληξούρι) είναι στα δυτικά, ενώ σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού του νησιού διαμένει βόρεια του άξονα Αργοστόλι Σάμη. Παλική (Ληξούρι), Ερυσος & Πύλαρος (το βόρειο κομμάτι), είναι αρκετά πιο κοντά στη Σάμη από ότι στον Πόρο. Το Ληξούρι από τον Πόρο είναι πάνω από μιάμιση ώρα, το Αργοστόλι μία, το Φισκάρδο πάνω από μία ώρα, ενώ για Σάμη η απόσταση είναι η μισή. Ενδεικτικοί οι χρόνοι, γιατί το λεωφορείο κάνει παραπάνω, ενώ και με το ΙΧ μπορεί να καθυστερήσεις αν πέσεις σε κίνηση με φορτηγά. Αντιθέτως στη Ζάκυνθο, η πόλη της Ζακύνθου είναι το μοναδικό λιμάνι, ενώ το 80% του πληθυσμού του νησιού μένει είτε στην πόλη είτε σε απόσταση 20-25 λεπτών από το λιμάνι. 

Είναι η γραμμή κερδοφόρα σε ετήσια βάση; Με την επιδότηση ναι. Μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στις καλές στιγμές των δεκαετιών 1990 & 2000; Όχι. Ως το 2000 υπήρχαν οι άδειες σκοπιμότητας και οι πλοιοκτήτες έκαναν και χάρες για να κρατήσουν τις γραμμές τους. Στα νησιά μας η Strintzis Lines προκειμένου να μη δουν άλλον στα πόδια τους, στήριζαν τη γραμμή της Πάτρας με κάθε τρόπο και κυρίως με σωστό καταμερισμό των δρομολογίων των δύο γραμμών, ενώ έκαναν και πολλά έκτακτα δρομολόγια μεταφοράς ασθενών. Μετά είχαμε για μία πενταετία τη Blue Star (1999 -2004) η οποία εστίασε στην Πάτρα, άφησε την Κυλλήνη και πρόσφερε επιπλέον δρομολόγια το καλοκαίρι με τα πλοία της Ιταλίας (είτε με τα πλοία της Βενετίας στις ημερεύσεις τους το 2000, είτε με προσεγγίσεις κυρίως από τα τότε Fast του Bari σε μέρες αιχμής). Εν συνεχεία επί Strintzis Ferries η γραμμή συνέχισε με την κεκτημένη ταχύτητα που είχε, μέχρι να έρθει η οικονομική κρίση (άντεξε και δυο χρόνια μέσα στην κρίση). Μιλάμε για άλλες εποχές όμως, όπου ο Έλληνας τουρίστας ξόδευε περισσότερα για διακοπές και που οι ξένοι που έρχονταν με πλοίο και όχι απ' ευθείας με αεροπλάνο είναι πολύ περισσότεροι. Επιπλέον δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η σημασία του νέου λιμανιού του Πόρου από το 2009 και μετά που αύξησε κατά πολύ τη δυναμική της γραμμής Κυλλήνη Πόρος.

Πάμε λίγο στις εταιρίες, ξεκινώντας από το σήμερα. Η Levante εξυπηρετεί τη γραμμή από τις αρχές του 2019 με επιδότηση και με όλα τα γνωστά κενά (ακινησίες, πανδημίες κλπ). Έχει μπει και δύο χρονιές με ελεύθερη δρομολόγηση, σαν ΚΞ Ionian Group, όταν προσπαθούσε να εδραιωθεί στα νησιά και κυρίως στην Κεφαλονιά. Το 2015 μπήκε καλοκαίρι με το Σολωμό και από Σεπτέμβρη ερχόταν 3 φορές την εβδομάδα και το 2016 ήρθε με το Speedrunner 3 για 5 μήνες και ένα μήνα με το Φιόρο. Η αίσθηση που δίνει είναι ότι καλύπτει τη γραμμή τόσο, όσο. Τόσο όσο χρειάζεται για να μην εμφανισθεί άλλος στα μέρη της. Θα μπορούσε να τη στηρίζει περισσότερο: με έγκαιρη ανακοίνωση δρομολογίων (είδαμε πχ σε προηγούμενα ποστ, τι έγινε στις γιορτές, που μέχρι την τελευταία στιγμή έδινε δρομολόγια ως 31.12), με μεγαλύτερο διάστημα παραμονής μεγαλύτερου και γρηγορότερου πλοίου το καλοκαίρι και το Πάσχα και με καλύτερη διάρθωση των δρομολογίων. (Προτιμά το καλοκαίρι να φεύγει σχεδόν την ίδια ώρα από Πόρο και το Κεφαλονιά που ερχόταν από Ιθάκη και το Φιόρο, παρά να βάλει δεύτερο δρομολόγιο για Πάτρα ή έστω μία αναχώρηση Ιθάκη Σάμη Κυλλήνη). Το ελαφρυντικό για τη Levante είναι ότι το 2014 που ξεκίνησε, η γραμμή ήταν ήδη ένα χρόνο νεκρή και μόνο από το Θιάκι ζητούσαν την επαναλειτουργία της.

Ήταν η εξυπηρέτηση της γραμμής της Πάτρας και των νησιών γενικότερα, καλύτερη πρώτα. Γενικώς ναι. Όλοι νοσταλγούν σήμερα της εποχές της Strintzis Lines, της Blue Star και της Strintzis Ferries. Θα ήταν η εξυπηρέτηση της Strintzis Lines ίδια αν δεν υπήρχαν τότε οι άδειες σκοπιμότητας; Άγνωστο. Έκανε παιχνίδια; σίγουρα ναι. Όλοι θυμούνται ότι θέσεις στη γραμμή της Κυλλήνης άνοιγαν το καλοκαίρι, αφού γέμιζε η γραμμή της Πάτρας. Στήριξε η BS τη γραμμή της Πάτρας; Αναμφίβολα, αλλά προσπάθησε να σταματήσει για πάντα τη σύνδεση από Κυλλήνη και τότε ήταν που μπήκαν για πρώτη φορά οι Ζακυνθινοί (Ionian Ferries). Ήταν εξαιρετική η σύνδεση με τη Strintzis Ferries. Γενικώς ναι, αλλά εκείνοι ήταν που έκοψαν την προσέγγιση στο Βαθύ και πήγαιναν Πισαετό και βράδυ σε ανύπαρκτο λιμάνι, ενώ τα εισητήριά τους ήταν πανάκριβα (σε ονομαστικές τιμές όσο σήμερα, σε πραγματικές ακριβότερα). Αν ξαναέμπαιναν σήμερα αυτές οι εταιρίες θα εξυπηρετούσαν όπως τότε; Με ανταγωνισμό ίσως, σε μονοπωλιακές συνθήκες, σίγουρα όχι.

Τελειώνοντας το σεντόνι, ένα ακόμη ερώτημα: Έχει μέλλον η γραμμή μετά την επέκταση της Ολυμπίας Οδού ως τον Πύργο; Θα φανεί. Βραχυπρόθεσμα ναι, μεσοπρόθεσμα... it's challenging;)

Ευχαριστώ όσους άντεξαν να το διαβάσουν όλο :P 

 

Edited by proud_ionian
Posted

Πολύ καλή η ανάλυση κυρίως της ιστορίας της γραμμής, όμως το κομμάτι "άδεια σκοπιμότητας" υφίσταται ακόμα, με την μορφή της αποκλειστικής εξυπηρέτησης.

Βάσει της νομοθεσίας, όσες γραμμές δεν δηλωθούν από τις εταιρείες στις τακτικές δρομολογήσεις, το ΥΕΝ κάνει διεθνή διαγωνισμό αποκλειστικής εξυπηρέτησης έως 5 έτη. Εάν και σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν υπάρξει μουστερής, τότε πάμε στο μίσθωμα.

Αν ήθελε λοιπόν η Levante, θα μπορούσε να μπει στην αποκλειστική εξυπηρέτηση του ΠΣΙ, για μια 5ετία και να μην τους ενοχλεί κανείς. Αλλά όπως είπες, δεν στόχευε εκεί.

 

Posted

Δεν είναι ακριβώς έτσι @Nikos_Chania.

Το παλιό καθεστώς των αδειών σκοπιμότητας αφορούσε όλες τις γραμμές και όχι μεμονωμένες. Στην περίπτωσή μας κλείδωνες και Πάτρα και Κυλλήνη και έπαιζες μπάλα. Όχι να κλειδώσεις Πάτρα και να έχεις τρύπα κάτω. (Θυμηθείτε τον πόλεμο τιμών του Λυκουδη).

(ας μην το συζητήσουμε αλλο το ζητημα των αδειών σκοπιμότητας σε αυτό το θέμα. Το εχουμε συζητήσει και στα θεσμικα καινστο "τοτε ή τωρα").

ΥΓ: κάτι που δεν ανέφερα παραπάνω για τη Γραμμή της Πάτρας είναι η εύκολη πρόσβαση μέσω του ΚΤΕΛ Αχαΐας. Δεν είναι τυχαίο που ρο ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τη γραμμή. 

Posted

Επί Στρίντζη, αν δεν κάνω λάθος, υπήρχαν δύο δρομολόγια Π-Σ-Ι . Ένα που έφευγε από Πάτρα στις 12μιση (μία ώρα περίπου καθόταν στο λιμάνι και σαν εικόνα έχω να παίρνει πετρέλαια από βυτιοφόρα) αν θυμάμαι καλά και το επόμενο ήταν 9μιση ( ;! ) το βράδυ! Επίσης το δρομολόγιο το έκανε μέσα σε 2:30 με 2:45! Βοηθούσε πολύ τους νησιώτες να έρχονται το πρωί για ψώνια στην Πάτρα και να φεύγουν μετά με το βραδινό!  Δυστυχώς άλλες εποχές εκείνες και επίσης ήταν και το ΤΕΙ τότε που βοηθούσε να υπάρχει λίγο παραπάνω κίνηση! Δυστυχώς η αντιμετώπιση της levante για δρομολόγια από το λιμάνι της Πάτρας είναι απογοητευτική!

Posted

To βραδυνό δρομολόγιο γινόταν 21.30 (έγινε και προσπάθεια για 21.00 αλλά δεν έβγαινε). μέχρι το χειμώνα 2002 -2003 οπότε κόπηκε η μεσημεριανή προσέγγιση στο Βαθύ και ξεκίνησε ο Πισαετός. Τότε το 21.30 έγινε 20.30.

Τα καθημερινά διπλά όλο το χρόνο τα καθιέρωσε η BS όταν άφησε την Κυλλήνη το 2001 (βλ παραπάνω). Επί Strintzis Lines καθημερινά διπλά είχε μόνο το καλοκαίρι. Το χειμώνα είχε 3 ή 4 φορές διπλό η Πάτρα και τις άλλες μέρες τρίτο δρομολόγιο ο Πόρος

Posted (edited)

Αφού ευχαριστήσω θερμά τον περήφανο Ιόνιο για την εμπεριστατωμένη ανάλυσή του, ας πω και εγώ δυο λόγια ως ντόπιος. Πρέπει να φανταστείτε το νησί ως τρία διαφορετικά νησιά. Περιοχές όπως η Έρυσσος και η Παλική αποτελούν για εμάς τους κατοίκους της Λειβαθούς πολύ μακρινούς προορισμούς. Μπορεί να φαίνεται απίστευτο σε κάποιους που ξέρουν το νησί μόνο τουριστικά και να λένε σιγά την απόσταση, αλλά για ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους, το ταξίδι π.χ. από εμάς στην Έρυσσο αποτελεί ξεχωριστή εκδρομή που την κάνουμε κάθε 1-2 χρόνια. Πιο εύκολα μου/μας έρχεται να πάω/πάμε στην Πάτρα παρά στο Φισκάρδο ή στο Ληξούρι. Ακόμη και οι άνθρωποι είναι διαφορετικές ράτσες, εάν μου επιτρέπεται η έκφραση 😄 Ειδικά το βόρειο κομμάτι του νησιού ήταν μέχρι πριν και μερικά χρόνια ξεχωριστό κομμάτι, λες και ήταν άλλο νησί.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα είχαμε όπως παλιά επίσης δρομολόγια Αργοστόλι-Ληξούρι-Κυλλήνη και Σάμη-Φισκάρδο-Νυδρί. Άλλα πάνε αυτά. Το ερώτημα είναι, τι γίνεται τώρα; Προσωπικά πιστεύω πως, ακόμη και μετά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου έως την Ανδραβίδα η γραμμή της Πάτρας έχει (πολύ) μέλλον, φτάνει να υποστηρίζεται σωστά και από την εταιρεία αλλά και από τους επαγγελματίες και μη οδηγούς.

Υ.Γ.: Τα βραδυνά δρομολόγια ήταν απίστευτα βολικά και μακάρι να τα ξαναδούμε...

Edited by Ariadne

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...