Panagia Ekatontapiliani Posted May 22, 2009 Posted May 22, 2009 Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Ρύπανση από ελαφρά πετρελαιοειδή, εντοπίστηκε, απογευματινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή «Ακτή Τζελέπη» του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά, εκτάσεως 400 τ.μ. περίπου, λόγω διαρροής καυσίμου από το Ε/Γ – Ο/Γ «SPEEDRUNNER II» Ν.Π. 11767.Κατόπιν διενέργειας ελέγχου στο ανωτέρω πλοίο διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί τριχοειδές ρήγμα στην πρωραία δεξιά πλευρά του, πάνω από την ίσαλο γραμμή. Άμεσα ξεκίνησαν οι εργασίες απορρύπανσης από την ιδιωτική εταιρεία «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.», στην οποία ανατέθηκαν, με τη χρήση απορροφητικών υλικών και τη συνδρομή του αντιρρυπαντικού σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ». Περί ώρα 20:10 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απορρύπανσης με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα (Τζελέπης) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Αυτό το τριχοειδές ρήγμα, από τι προκλήθηκε?? Κάπου ακούμπησε το πλοίο ή από καμία οξείδωση??
ΝΗΡΕΑΣ Posted May 22, 2009 Author Posted May 22, 2009 Δηλαδή το εξωτερικό τοίχωμα του πλοίου είναι τοίχωμα δεξαμενής καυσίμων? Είναι δυνατόν?
aiolosii Posted May 22, 2009 Posted May 22, 2009 Eτσι ειναι το 90% των πλοιων της ακτοπλοϊας και οχι μόνο, άλλα έχουν δεξαμενες καυσίμων στα διπυθμενα και αρα πρεπει να σκιστουν απο κάτω και άλλα έχουν δεξαμενες στις πλευρές αν και αυτά είναι λίγα. Μην μπερδευεστε με τα double skin tankers, αφορα το φορτίο τους και οχι τα καυσιμα τους.
ΝΗΡΕΑΣ Posted May 22, 2009 Author Posted May 22, 2009 Για να το λες...έτσι θα είναι. Δεν το ήξερα, αλλά ομολογώ ότι με εξέπληξε. Καταλαβαίνω βέβαια την διαφορά ενδεχόμενης διαρροής 50-100-200 χιλιάδων τόνων...από την διαρροή 50-100-200 τόνων. Περίμενα, όμως, ότι οι δεξαμενές καυσίμων σε όλα τα πλοία θα είχαν ιδιαίτερη προστασία, όπως οι δεξαμενές φορτίου στα τάνκερ. Ιδιαίτερα στα ταχύπλοα που είναι πιό ευάλωτα, λόγω ασθενέστερου υλικού τοιχώματος. ΥΓ. Το υπόλοιπο 10% των πλοίων πώς είναι...με διπλά τοιχώματα?
aiolosii Posted May 22, 2009 Posted May 22, 2009 Αν και ξεφευγουμε απο το θεμα μας, και επισης δεν εχω ιδεα που εχει τις δεξαμενες καυσιμων του το SPEEDRUNNER II, να πω γενικα οτι double skin φερυ με την ακριβη εννοια του ορου δεν εχω δει. Εχω δει ομως πλοια (οπως τα SUPERFAST) και οχι μονο, τα οποια απο την πλωρη μεχρι την μεση ειχαν void spaces σε ολη την παντα. Το μηχανοστασιο ομως δεν ειχε τετοια προστασια. Οι δεξαμενες πετρελαιου σε ολα σχεδον τα πλοια ειναι στην τροπιδα και συνηθως σε μορφη double bottom ισως με τη λογικη οτι το πετρελαιο ειναι ελαφρυτερο του νερου και ετσι εαν το πλοιο σκιστει απο κατω δεν δεν θα βγει το πετρελαιο αφου δεν θα το αφηνει το νερο. Σε αλλα πλοια οι δεξαμενες μπορει να βρισκονται στο κεντρο κατα το εγκαρσιο και αρα μεσα σε αλλο χωρο οποτε θεωρητικα ειναι πιο προφυλαγμενες. Ενα γενικοτερο σχολιο περι κατασκευων ειναι οτι εαν θελαμε να ειχαμε πλοια που δεν καιγονται, δεν βουλιαζουν και δεν μολυνουν, απλα και μονο δεν θα ηταν ποτε πρακτικα εκμεταλευσιμα, και λογω κοστος κατασκευης και λογω ποσοστου εκμεταλευσης. Αυτα αν και σε προφανως λαθος θεμα
Γιώργος Δ Posted June 2, 2009 Posted June 2, 2009 Οι δεξαμενες πετρελαιου σε ολα σχεδον τα πλοια ειναι στην τροπιδα και συνηθως σε μορφη double bottom ισως με τη λογικη οτι το πετρελαιο ειναι ελαφρυτερο του νερου και ετσι εαν το πλοιο σκιστει απο κατω δεν δεν θα βγει το πετρελαιο αφου δεν θα το αφηνει το νερο. Η διαφορά της πίεση οφείλεται στο οτι στο σημειο του πυθμένα η πίεση του νερού ειναι τουλάχιστον 5 μέτρα στήλης νερου (δηλαδή όσο το βυθισμα του πλοίου), ενω η πίεση του καυσιμου της δεξαμενής ειναι κάτι λιγοτερο από 1-2 μέτρα στήλης νερου (όσο το ύψος του διπυθμένου). Άρα η πιθανοτητα να βγει έξω καυσιμο απο τυχόν ρήγμα, ειναι μονο λόγο υπαρξης ροής γυρω απο το ρήγμα που θα μεταβάλλει τη μεταξυ τους πίεση. Γενικά, δεν ξέρω αν υπάρχει κανονισμος, στα καινουρια πλοία, οι δεξαμενές βαρέων καυσιμων και λαδιων χωριζονται απο το εξωτερικό περίβλημα του πλοίου, με cofferdam, δηλαδη κενο χώρο.
Stefanos Posted June 3, 2009 Posted June 3, 2009 (edited) να πω γενικα οτι double skin φερυ με την ακριβη εννοια του ορου δεν εχω δει. Εχω δει ομως πλοια (οπως τα SUPERFAST) και οχι μονο, τα οποια απο την πλωρη μεχρι την μεση ειχαν void spaces σε ολη την παντα. Το μηχανοστασιο ομως δεν ειχε τετοια προστασια. αυτό ισχύει σε όλα τα σύγχρονα εγ/ογ τα οποία σχεδιάζονται πλέον με lower car decks ώστε να εκμεταλευτούν τους όγκους κάτω απο το κατάστρωμα στεγανών (main car deck) σε παλαίοτερες σχεδιάσεις εκεί τοποθετούνταν καμπίνες κάτι που δεν συμβαίνει πλέον η ύπαρξη των viod spaces εκεί υπάρχει για να αποτρέψει ενδεχόμενη κατάκλυση στο lower car deck,και είναι κάτι που απαιτήται απο τη solas,τοποθετούνται δυο διαμήκης φρακτές σε απόσταση B/5 κάτα το εγκάρσιο όπου B το μέγιστο πλάτος της εμφορτης ισάλου,ενώ η εγκάρσια υποδιαίρεση των void spaces εξασφαλίζεται απο τις εγκάρσιες φρακτές του πλοίου Οι δεξαμενές heavy fuel μακράς αποθήκευσης βρίσκονται κάτα 90% στα διπύθμενα πλώρα του μηχανοστασίου,ενώ οι δεξαμενές fuel ημερίσιας κατανάλωσης καθώς και diesel oil τοποθετούνται σε ανώτερα σημεία και κοντά στο μηχανοστασίο. επίσης να σημειώσουμε πως στα εγ/ογ όπως και στους άλλους τύπους πλοίων πέρα απο τα τάνκερ,υπάρχει απαίτηση της marpol που αφορά τα επιτρεπόμενα ποσοστά διαροής πετρελαίου,αλλά επειδή ασφαλώς μιλάμε για πολύ μικρές ποσότητες δεν απαιτήτούνται ειδικές κατασκευαστικές διατάξεις όπως double skin κλπ,διότι επαρκούν οι υπάρχουσες (φρακτές) όσον αφορά τα μεγαλα δεξαμενόπλοια τωρα,μη βλέπεται το doudle skin ώς μόνη λύση,η marpol δίνει το αποδεκτό ποσοστό ρύπανσης,και απο εκεί και πέρα ο σχεδιαστής αντί για double skin έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε άλλες κατασκευαστικές λύσεις όπως πχ να τοποθετήσει περίσσοτερες φρακτές. ίσως όμως οι άλλες λύσεις έχουν αποδειχτεί μη συμφέρουσες και για αυτό έχουμε καταλήξει στο double skin και double hull Edited June 3, 2009 by Stefanos
Γιώργος Δ Posted June 3, 2009 Posted June 3, 2009 Και μια που τ' ανέφερες Στέφανε, ποια ειναι η διαφορα σε double hull και double skin , γιατι τα θεωρώ το ιδιο....
Stefanos Posted June 3, 2009 Posted June 3, 2009 από ότι ξέρω το double skin έχει και διπλό κατάστρωμα,ενώ το double hull μόνο διπλές πλευρές
Γιώργος Δ Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 Αυτό το έχεις δει σε καποιον κανονισμό ή την MARPOL, ή το άκουσες απο το ιδιο στόμα που το είχα ακούσει και εγώ πριν απο κάποια χρόνια. Γιατι διπλο καταστρωμα δεν εχω συναντησει ποτε....
Stefanos Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 ναυπηγέ! αφού ξέρεις πιο στόμα το έχει πεί,γιατί με βάζεις και το λέω? πάντως για να είμαι ειλικρινής νομίζω πως έχω δεί μια φώτο με ένα block απο vlcc που ήταν έτσι.
Γιώργος Δ Posted June 7, 2009 Posted June 7, 2009 Ήθελα να βεβαιωθώ.... Αλλα και γιατι μπορει να το εχεις επιβεβαιώσει. Με ενα γρηγορο ψαξιμο στο iinternet, δε βρηκα κατι τέτοιο. Οποτε δεν μπορουμε να το απορριψουμε, μεχρι να βεβαιωθουμε οτι υπαρχει πλοιο με διπλό καταστρωμα. Αλλά για ποιο λόγο να γινει κατι τέτοιο. Απο τι μπορει να προστατεψει ενα πλοιο, η υπαρξη διπλού καταστρώματος. Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε LNG και LPG, οπου σε αυτά τα πλοία υπάρχει, να το γράψω αρκετά απλά, μια δεξαμενή μεσα σε μια αλλη δεξαμενή.
HelenKoR Posted June 16, 2009 Posted June 16, 2009 ετυμολογικά το double skin ειναι ολη η γάστρα αλλά και το κατάστρωμα διπλά . βέβαια κατι τέτοιο δεν έχουμε δει (μέχρι στιγμής) οπότε double skin και double hull ειναι ταυτόσημα Αλλά για ποιο λόγο να γινει κατι τέτοιο. Απο τι μπορει να προστατεψει ενα πλοιο, η υπαρξη διπλού καταστρώματος. απο μετεωρίτες ισως . . . . ή απο αγελάδες μην γελάτε! δεν ειναι αστείο! (πέρναγε ενα αεροπλάνο που μετέφερε αγελάδες . μια απο αυτές ήθελε να πάρει τον αερα της , έπεσε πανω σε ενα αλιευτικό με αποτέλεσμα να το βυθίσει)
Nick the Greek Posted January 29 Posted January 29 Με τον ερχομό του Mediterranean ECA από το Μάιο, έχω την εξής ερώτηση, για τα πλοία που δε διαθέτουν scrubber προφανώς: οι δεξαμενές πετρελαίου μέσα στις οποίες μέχρι τώρα βάζουν HFO, για να χρησιμοποιήσουν MGO, προτίθενται να τις καθαρίσουν ολοκληρωτικά, δηλαδή με κόσμο να μπαίνει μέσα για να τις καθαρίσει? Ή προτίθενται απλά να κάνουν ένα ξέπλυμα των δεξαμενών και να βάζουν MGO επάνω στα unpumpables του HFO? Δεν ξέρω αν έχει κανείς εικόνα της καταστάσεως.
Nikos_Chania Posted January 29 Posted January 29 Η διαδικασία είναι σαφής για αυτή την περίπτωση. Θα πρέπει να καθαριστούν πλήρως, με κόσμο να μπει μέσα δηλαδή, έτσι ώστε να αφαιρεθούν όλα τα υπολείμματα. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν για ULSFO (που μεχρι στιγμης δεν φαινεται να έχουμε διαθέσιμο) θα απαιτείτο απλά η αφαίρεση των στερεών υπολειμμάτων και ένα τυπικό "σφουγγάρισμα". Απο την στιγμή που θα μπει MGO, το καθάρισμα πρέπει να είναι υποδειγματικό φέρνοντας την δεξαμενή σε κατάσταση καινούριου, δηλαδή ενδελεχές καθάρισμα όλων των τοιχωμάτων της δεξαμενής σχολαστικά, με πλήρη εξάλειψη των υπολειμμάτων. Το πρόβλημα όμως Νίκο είναι άλλο, και έχει να κάνει με το δίκτυο το οποίο εξυπηρετεί αυτές τις δεξαμενές. Δεδομένου οτι το fuel περνάει και από δεξαμενές settling/service πριν περάσει στο δίκτυο τροφοδοσίας, ενδεχομένως να απαιτείται και ο καθαρισμός αυτών των δεξαμενών εάν δεν μπορεί να παρακαμφθεί το δίκτυο. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν δίκτυο προς καθαρισμό (τα λεγόμενα purifiers) για καθαρισμό του fuel από άλλες προσμίξεις (πχ νερο). Γενικώς, θα απαιτηθεί μάλλον να γίνουν και σωληνουργικές εργασίες εάν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες δεξαμενές. Παρόλο που δεν έχω ακριβή εικόνα του συστήματος τροφοδοσίας ενός επιβατηγού, η γενική φιλοσοφία είναι αυτή. Όποιος έχει λεπτομέρειες, μπορεί να μας τις παραθέσει.
Nick the Greek Posted January 29 Posted January 29 Ευχαριστώ για την απάντηση συνονόματε. Κι εγώ της ίδιας άποψης είμαι, στο παρελθόν στα ποντοπόρα όταν εισήλθε η SECA(τότε) στη ζωή μας, ένα ή δύο συγκεκριμένα τάνκια ξεχωρίστηκαν και πλύθηκαν για να αποθηκεύουν μόνο MDO, μάλιστα νομίζω πρέπει να δηλωθούν στην Κλάση και στο Oil Record Book. Ο λόγος που ρώτησα, είναι γιατί από τη στιγμή που όλα τα τάνκια του πλοίου θα έχουν έτσι κι αλλιώς MGO από το Μάιο και επειδή είμαστε σαν χώρα και υπέρ της «έξυπνης λύσης», μήπως τυχόν ανεπισήμως έχει βρεθεί κάποιος να εφαρμόσει τη δεύτερη περίπτωση, ή κάτι άλλο πιο δημιουργικό. Όσον αφορά το δίκτυο που πολύ σωστά ανέφερες, επειδή κι εγώ μηχανικός δεν είμαι, έχω παρατηρήσει πως τα νεότευκτα ποντοπόρα έχουν πια συνήθως 2 ξεχωριστά δίκτυα έτσι ώστε να μην μπλέκονται τα διαφορετικού τύπου καύσιμα και να γίνεται και πιο εύκολη η ζωή των μηχανικών. Εκεί βέβαια υπάρχει μία κυρίως μηχανή. Τώρα στα ακτοπλοικά και ειδικά σε περιπτώσεις μεγαλύτερης ηλικίας πλοίων, με 2 ή 4 κύριες μηχανές, δεν ξέρω τι υποδομές έχουν. Αν έχουν πάντως ένα δίκτυο, τότε θα χρειαστεί μάλλον να γίνει αυτό που περιέγραψες.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now