observer Posted March 29 Posted March 29 δεν είναι κουτσομπολιό αλλά μια έτσι λίγο καφενειακή ανάλυση οπότε συγχωρέσατέ με αν την εκφράζω σε λάθος νήμα. Βλέπουμε αρκετές μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες (ενδεικτικά Golden Star Ferries, Fast Ferries, Levante Ferries) να έρχονται από καλές χρονιές (επωφελούμενες και από τα διαρκή ρεκόρ του τουρισμού τα τελευταία χρόνια αλλά και από το ολιγοπωλιακό/μονοπωλιακό τους στάτους), να ενδιαφέρονται να κάνουν το επόμενο βήμα, να επενδύουν και να μεγαλώνουν τον στόλο τους αγοράζοντας πλοία ή/και μικρότερες ακτοπλοϊκές αλλά να διστάζουν να κάνουν μεγάλα βήματα φοβούμενες είτε το άγνωστο είτε -το πιο πιθανό- το να μην προκαλέσουν πόλεμο μπαίνοντας σε "χωράφια" ανταγωνιστών. Παράλληλα και οι μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές μεγαλώνουν κι αυτές τους στόλους τους (πχ η Seajets) οπότε τελικά something's gotta give, δεν γίνεται οι διαρκώς αυξανόμενοι στόλοι να εξυπηρετούν τα ίδια δρομολόγια. Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι η σχετική ειρήνη των τελευταίων ετών θα δώσει τη θέση της σε πόλεμο που -λογικά- θα καταλήξει πάλι σε μονοπώλια/ολιγοπώλια αλλά με διαφορετική σύνθεση. Συμφωνείτε; Μου διαφεύγει κάτι;
Nick the Greek Posted March 30 Posted March 30 Ως πρός το ότι οι μικρο-μεσαίες εταιρείες θέλουν να αναπτυχθούν νομίζω έχεις δίκιο, φαίνεται. Από την άλλη το να προδικάσεις πως θα γίνει "πόλεμος" και πως θα καταλήξει σε μονοπώλια με διαφορετική σύνθεση, είναι μια γνώμη που κινείται σε επίπεδο προφητείας. Βλέπουμε όλοι πως ο κόσμος γύρω μας, εντός και εκτός Ελλάδος αλλάζει με αστραπιαίο ρυθμό, δε νομίζω πως κάποιος μπορεί να προβλέψει οτιδήποτε.
Recommended Posts