wysiwid Posted February 3 Posted February 3 Σήμερα στον ΣΚΑΙ στο όπου υπάρχει Ελλάδα αυτό σχολίαζαν ο δήμαρχος και πολίτες
Champion Jet_2 Posted February 5 Posted February 5 Και πάλι στον ΣΚΑΙ μόλις έγινε αναφορά κυρίως για την ακαταλληλότητα του λιμανιού του Αθηνιού λόγω του οδικού δικτύου και των συνεχών κατολισθήσεων. Ο περιφεριάρχης νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε ότι έχουν λάβει την κρατική χρηματοδότηση για την δημιουργία νέου λιμένα στο νότια τμήμα του νησιού, δηλαδή στη Βλυχάδα. Αναφέρθηκε παράλληλα ,ότι θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός και μέχρι τον Μάρτιο θα έχει οριστεί ο ανάδοχος με άμεση εκκίνηση των έργων. Τόσα χρόνια κίνηση για μεταφορά του λιμανιού δεν έχει γίνει ,παρόλο των προβλημάτων που δημιουργούνται συνεχώς. Ας ελπίσουμε να τελειώσει η σεισμική δραστηριότητα και οι λέξεις να γίνουν πράξη επιτέλους. Αν και προσωπική μου άποψη είναι ότι μόλις τελειώσει το όλο σκηνικό,τα σχέδια θα μπουν στο συρτάρι και πάλι όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια.
Svo Posted February 5 Posted February 5 Χειμαρρώδης ο πρόεδρος αλιέων Θήρας. Λέει τα πράγματα για το λιμάνι όπως πρέπει, για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές στo forum. Είναι να απορείς, πως σε ένα νησί με τέτοια ιστορικά γεωλογικά φαινόμενα, δεν υπάρχει ένα ασφαλές λιμάνι διαφυγής. Συμφωνώ σε αυτό που λέει πως θα έπρεπε οι κυβερνήσεις να είχαν επιβάλει τη δημιουργία λιμανιού εκτός καλντέρας. Όντας τα τελευταία 6 χρόνια εργαζόμενος στο νησί για την περίοδο της σαιζόν και έχοντας γνωρίσει το νησί από όλες τις πλευρές, σκέφτομαι πόσο τυχεροί είμαστε που όλο αυτό δεν συνέβη ξαφνικά μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν θέλω καν να φανταστώ τις σκηνές πανικού και χάους που θα είχαμε στον Αθηνιό.
Lord Posted February 5 Posted February 5 Αυτή την φορά δεν τους παίρνει καθόλου να μην γίνει νέο λιμάνι. Φάνηκε η γύμνια τους σε αυτό που φωνάζει ο κόσμος εδώ και πολλά χρόνια, το τι θα γίνει δηλαδή σε μια κατάσταση σαν αυτή που βιώνει το νησί αυτή την στιγμή. Ειναι υπόλογοι όλοι τους, κυβερνήσεις και τοπικές αρχές.
Strofalos Posted February 5 Posted February 5 Το λογικό θα ήταν να γίνει στη Μονόλιθο. Στη μέση του νησιού, δίπλα στο αεροδρόμιο, με μια μικρή επέμβαση στο οδικό δίκτυο, θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί καλύτερα το νησί, σε σχέση με την Βλυχάδα, στην άλλη άκρη του νησιού. Και οι δυο επιλογές έχουν τα καλά τους και τα κακά τους σε σχέση με τους καιρούς.
wysiwid Posted February 5 Posted February 5 Ο δήμαρχος Σαντορίνης , σήμερα στον ΣΚΑΙ ( όπου υπάρχει Ελλάδα ) , με εν εξέλιξη το σεισμικό φαινόμενο αναφέρθηκε ότι πήρε έγκριση για το νέο λιμάνι στην θέση Βλυχάδα με άμεση δημοπράτηση μέσα σε 1-4 μήνες
Champion Jet_2 Posted February 5 Posted February 5 (edited) Πράγματι ο Μονόλιθος από άποψη τοποθεσίας θα ήταν ιδανικός. Εκτός των θετικών στοιχείων που αναφέρθηκε στο προηγούμενο ποστ ο @Strofalos και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα το προτιμούσαν πιστεύω λόγω της μικρότερης απόστασης που θα διένυαν τα καράβια σε σύγκριση με την τοποθέτηση του λιμανιού στη Βλυχάδα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι επιτέλους η κουβέντα που είπαν σήμερα να γίνει πράξη και να δούμε έργα είτε γίνει λιμάνι στη Βλυχάδα είτε οπουδήποτε. Αρκετά πλέον με τα συμφέροντα μερικών που κρατάνε την μεταφορά του λιμανιού από τον Αθηνιό δεκαετίες τώρα. Η πρακτική αυτή όσο συνεχίζεται θέτει καθημερινά σε κίνδυνο ψυχές ανθρώπων...Ευχομαι όταν το καταλάβουν αυτό να μην είναι αργά και χαθούν ζωες… Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι αν υπήρχε λιμάνι σε άλλο μέρος και όχι στον Αθηνιο δεν ξέρω αν η φυγή θα είχε πάρει τέτοια επέκταση, καθώς για πολλούς από τους νησιώτες που έφυγαν ο μεγαλύτερος τους φόβος ήταν μήπως κλείσει ο δρόμος προς το λιμάνι και αποκοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Edited February 5 by Champion Jet_2
Nikos_Chania Posted February 5 Posted February 5 34 minutes ago, wysiwid said: Ο δήμαρχος Σαντορίνης , σήμερα στον ΣΚΑΙ ( όπου υπάρχει Ελλάδα ) , με εν εξέλιξη το σεισμικό φαινόμενο αναφέρθηκε ότι πήρε έγκριση για το νέο λιμάνι στην θέση Βλυχάδα με άμεση δημοπράτηση μέσα σε 1-4 μήνες Από ποιον πήρε έγκριση το έργο; Πότε και από ποιόν εκπονήθηκαν μελέτες; Πότε τέθηκε σε διαβούλευση; Μήπως η όλη κουβέντα γίνεται για τις μελέτες;
Nikos_Chania Posted February 5 Posted February 5 Για την ορθότητα των γραφόμενων, δηλώσεις σχετικά με το νέο λιμάνι της νήσου έκανε ο Περιφερειάρχης και όχι ο Δήμαρχος. Η είδηση λοιπόν είναι οτι η μελέτη είναι υπάρχουσα, την έχει εκπονήσει το ΔΛΤ Θήρας (μετά από διαγωνισμό του 2020 απ ότι βρίσκω), και θα δημοπρατηθεί τον Φεβρουάριο απο τη στιγμή που έχει εξασφαλισθεί η κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την δήλωση του Περιφερειάρχη. Οψόμεθα.
NIKOSNAXOS Posted February 5 Posted February 5 Συγνώμη αν μου ξεφεύγει κάτι, αλλά για ποιο λιμάνι στην Βλυχάδα μιλάτε; Στην Βλυχάδα έχω ακούσει ότι θέλουν να μεγαλώσουν την μαρίνα. Εξ όσων γνωρίζω Μελέτη και έγκριση έχει πάρει ο Μονόλιθος για νέο λιμάνι. Μάλιστα πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στο σημείο το οποίο θα γινόταν το λιμάνι πέρασαν το καλώδιο διασύνδεσης της ΔΕΗ και δημιουργήθηκε σχετικός "πονοκέφαλος" για το πώς θα το τακτοποιήσουν.
wysiwid Posted February 5 Posted February 5 36 minutes ago, Nikos_Chania said: Για την ορθότητα των γραφόμενων, δηλώσεις σχετικά με το νέο λιμάνι της νήσου έκανε ο Περιφερειάρχης και όχι ο Δήμαρχος. Μια χαρά Είναι νέο Λιμάνι ή μώλος διαφυγής ;
Nikos_Chania Posted February 6 Posted February 6 12 hours ago, NIKOSNAXOS said: Συγνώμη αν μου ξεφεύγει κάτι, αλλά για ποιο λιμάνι στην Βλυχάδα μιλάτε; Στην Βλυχάδα έχω ακούσει ότι θέλουν να μεγαλώσουν την μαρίνα. Εξ όσων γνωρίζω Μελέτη και έγκριση έχει πάρει ο Μονόλιθος για νέο λιμάνι. Μάλιστα πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στο σημείο το οποίο θα γινόταν το λιμάνι πέρασαν το καλώδιο διασύνδεσης της ΔΕΗ και δημιουργήθηκε σχετικός "πονοκέφαλος" για το πώς θα το τακτοποιήσουν. Ο Περιφερειάρχης μίλησε ξεκάθαρα για την Βλυχάδα, οπότε βασιζόμενοι σε αυτό κάνουμε την κουβέντα.
NIKOSNAXOS Posted February 6 Posted February 6 Μάλιστα. Εγώ έχω μείνει στη τελευταία, νομίζω , συνέντευξη του Δημάρχου επί του θέματος.
Svo Posted February 7 Posted February 7 On 2/6/2025 at 12:03 AM, NIKOSNAXOS said: Εξ όσων γνωρίζω Μελέτη και έγκριση έχει πάρει ο Μονόλιθος για νέο λιμάνι. Μάλιστα πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στο σημείο το οποίο θα γινόταν το λιμάνι πέρασαν το καλώδιο διασύνδεσης της ΔΕΗ και δημιουργήθηκε σχετικός "πονοκέφαλος" για το πώς θα το τακτοποιήσουν. Με την σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Σαντορίνη, νομίζω πως ξεκαθαρίζει το τοπίο. Αρχικά επιβεβαιώνεται αυτό που λέει παραπάνω ο φίλος @NIKOSNAXOS, πως το νέο λιμάνι σχεδιάζεται να είναι στον Μονόλιθο. Quote Αναγνώρισε, επίσης, ότι υπάρχουν ζητήματα υποδομών, όπως το πρόβλημα στη Καλντερα για τις κατολισθήσεις και είπε ότι θα γίνουν έργα, όπως το νέο λιμάνι στον Μονόλιθο. Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των κατοίκων και των τουριστών, είπε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός Όμως από ότι φαίνεται, θα δημιουργηθεί σχετικά σύντομα και μια πύλη διαφυγής στα νότια του νησιού. Πηγή: Πρώτο θέμα Quote Χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ για πύλη διαφυγής στη νότια Σαντορίνη ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης Ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους φορείς της Σαντορίνης έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα υποδομών που πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, μια πρώτη χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ - θα κινηθούμε μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για πιο γρήγορα - ώστε να φτιαχτεί στο νότιο τμήμα του νησιού μια πύλη διαφυγής για να μας καλύπτει σε κάθε σενάριο
gpap2006 Posted February 7 Posted February 7 Εκτός από τα ταχύπλοα της Κρήτης δε βλέπω ποιον αλλον θα βόλευε κεντρικό λιμάνι στη Βλυχάδα από άποψη μιλίων.
Champion Jet_2 Posted February 7 Posted February 7 (edited) Πολύ απλά ο περιφερειάρχης στην αρχική του τοποθέτηση επί του ζητήματος είπε ότι θα κατασκευαστεί λιμάνι στη Βλυχάδα αλλά όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού εννοούσε την έξοδο διαφυγής και όχι την κατασκευή νέου εμπορικού λιμένα. Μένει να δούμε αν όντως θα προχωρήσει η κατασκευή του νέου λιμανιού και να μην είναι μόνο λόγια και αυτή τη φορά... Edited February 7 by Champion Jet_2
SAMAINA Posted February 14 Posted February 14 https://www.protothema.gr/greece/article/1601483/proliptika-metra-se-limania-tis-sadorinis-logo-tis-seismikis-drastiriotitas/ Προφανώς και επειδή έρχονται βροχές, φοβούνται κατολισθήσεις στα πρανή τα οποία είναι ήδη καταπονημένα από την σεισμική δραστηριότητα. Δεν θέλει πολύ. Ο αποκλεισμός μιας νταλίκας στον δρόμο πρόσβασης στο λιμάνι του Αθηνιού, φτάνει να βγάλει το λιμάνι εκτός!
proud_ionian Posted February 17 Posted February 17 Που θα κατασκευαστεί από τον Στράτο, το λιμάνι διαφυγής που εξήγγειλε ο υπουργός πολιτικής προστασίας;
nomikos Posted February 17 Posted February 17 (edited) Λάθος επιλογή τοποθεσίας και εξηγώ. Για να φτάσεις την ισοβαθη των 10 μετρών οπουδηποτε στη Βλυχάδα ώστε να μπορεί να πέσει ένα βαπόρι πάνω από 100 μέτρα πρέπει να μπαζωσεις τουλάχιστον 500 μέτρα μέσα στη θαλασσα.Κάτι το οποίο θεωρώ κοστοβόρο και γενικά μη υλοποιησιμο. Επιπλέον δίπλα είναι το αλιευτικό καταφύγιο όπου με εκδρομικά σκάφη διακινείται καθημερινά εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες κόσμος. Επίσης δεν υπάρχουν υποδομές,ο δρόμος μέχρι εκεί είναι στενός και δεν υπάρχει parking.Ήδη με το αλιευτικό καταφύγιο,τους ψαράδες,τα καταμαράν,τους ερασιτέχνες αλιείς,τα ενοικιαζομενα σκαφακια, τους σκαφατους που χρησιμοποιούν την εκεί μοναδική μεγάλη γλιστρα του νησιού,τους λυομενους στις εκεί δυο παραλίες,το Ναυτικό Όμιλο Σαντορίνης.Η κατάσταση είναι πάρα μα πάρα πολύ οριακή!!!Ιδίως το καλοκαίρι που να πας να φτιάξεις εκεί και προβλήτα διαφυγής..... Edited February 17 by nomikos
Nikos_Chania Posted February 17 Posted February 17 Βρε @nomikos, μην προκαλείς. Μιλάμε για λιμάνι ΔΙΑΦΥΓΗΣ. Έναν χώρο να πέσουν βαπόρια, ΕΚΤΟΣ της καλντέρας, να φύγει ο κόσμος. Τι μπαζώσεις και κοστοβόρο αναλύεις; Μιλάμε για έργο του Στρατού το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ δυνατό. Αν καθόσουν 5 λεπτά να δεις τι θα μπορούσε να γίνει, δεν θα σχολίαζες έτσι. Overlay βαθυμετρικών στο google earth, Έκταση μπαζώματος 4 στρέμματα μέχρι την ισοβαθή των 8 μέτρων, Μέτωπο προβλήτας 120 μέτρα, μπάζωμα 110 μέτρα από την υπάρχουσα ακτογραμμή. Τόσο απλά. Δεν συζητάμε για λιμενική εγκατάσταση που θα εξυπηρετήσει 5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Μιλάμε για εγκατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ανάγκης. Για όνομα... ΥΓ: δεν ξερω που και τι θα κάνουν, είναι μία πολύ απλή και εύκολη προσέγγιση χρησιμοποιώντας υπάρχουσες υποδομες.
nomikos Posted February 17 Posted February 17 @Nikos_Chania Τη περιοχή την ξέρω πάρα πολύ καλά καθώς την έχω κολυμπήσει πάρα πολλές φορές από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.Και έχω διέλθει από αυτή με σκάφος άλλες τόσες.. Έχει πολλά αβαθή. Δες το δορυφορικό χάρτη και στο σημείο που έχεις βάλει τη προβλήτα φαίνονται ξερες!!! Ποιο ναυτικο χάρτη βλέπεις;Να ξέρεις είναι τελείως άκυρος και εκτός πραγματικότητας.Όπως εκτός πραγματικότητας είναι και το σχέδια κι σου με τη προβλήτα.Εδω δείχνει στη μπούκα 10 μέτρα εκεί που τώρα άμα σε πάω δεν είναι ούτε 2 μέτρα. Το λιμανάκι της Βλυχαδας το ξέρω σπιθαμή προς σπιθαμή.Οπότε.. Μην είσαι απόλυτος,στο λέω φιλικά... Υγ.Αν τα βάθη στο ναυτικο χάρτη που παρέθεσες είναι σε πόδια,ναι τότε προσεγγίζει τη πραγματικότητα και θα καταλάβεις αυτό που λέω στο προηγούμενο ποστ.
Nikos_Chania Posted February 17 Posted February 17 Επιμένεις χωρίς να έχεις αντιληφθεί ότι μιλάμε για ΛΙΜΕΝΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ. Μιλάς για αλλά βαθυμετρικά και αμφισβητείς χωρίς στοιχεία τα στοιχεία που σου έχω παραθέσει. Αν δεν ξέρεις να διαβάζεις βαθυμετρικα, δεν είναι κακό να ρωτήσεις. Όλα είναι σε μέτρα. Μέρος από τις χαρτογραφημένες ξέρες καλύπτονται απο το τεχνικό. Οι υπόλοιπες εύκολα ισοπεδώνονται. Δεν έκανα τοποθέτηση ότι έτσι ακριβως θα γίνει, αλλά είναι μια πολύ εύκολη προσέγγιση στο ότι ΔΕΝ είναι ακατόρθωτο όπως το προεξοφλείς και ότι για λύση έκτακτης ανάγκης μπορεί να δημιουργηθεί κάτι στην Βλυχάδα. Δεν θα επανέλθω εκ νέου στο θέμα, έχω τεκμηριώσει αρκετά την άποψη ότι όντως μπορεί να δημιουργηθεί εκεί χώρος διαφυγής.
nomikos Posted February 17 Posted February 17 (edited) Απο τη πρώτη στιγμή σου τεκμηριωσα για ποιο λόγο δεν είναι κατάλληλη η τοποθεσία για ΛΙΜΕΝΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ. Με επιχειρηματα τα οποία είναι λογικά και δε μπορούν να αμφισβητηθουν. Δε γνωρίζεις τη περιοχή,που πιθανώς να μην έχεις περάσει και πότε από εκεί.Οπότε άσε αυτούς που έχουν περάσει τη ζωή τους στη Βλυχαδα να ξέρουν. Ο χάρτης σου είναι εκτός πραγματικότητας και δε μου είπες που τον βρήκες. Και αν θες στοιχεία θα πάω επιτόπου προσεχώς και θα καταλάβεις.. Δεν έχω κάτι άλλο να σου πω. Α και να μη ξεχάσω...Μια σημαντική παραμετρο Αν εννοούν να πέφτει παντόφλα η λάντζα ναι φτιάχνεις κάτι αντίστοιχο που σχεδιασες.Και ναι είναι υλοποιήσιμο. Εγώ από την αρχή μίλησα για βαπόρι άνω των 100 μέτρων!!!! Edited February 17 by nomikos
Recommended Posts