Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Posted

Συζητώντας, τις προάλλες, με ένα φίλο, ο οποίος έχει παράπλευρη σχέση με τραπεζικούς και ακτοπλοϊκούς κύκλους, μου είπε ότι είναι θέμα (αγνώστου) χρόνου η είσοδος ξένων εταιρειών στην Ελληνική ακτοπλοΐα. Και ότι το αντιμετωπίζουν ως δεδομένο και, με αυτή τη βάση, ανασυντάσσουν τα σχέδιά τους και οργανώνουν την άμυνά τους.

Επειδή, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν είναι, όντως, έτσι τα πράγματα, ας το θεωρήσουμε ως δεδομένο και ως αφετηρία για να ξεκινήσει μια συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, και να πούμε τις απόψεις και τις σκέψεις μας, σχετικά με την προοπτική εισόδου ξένων ακτοπλοϊκών εταιρειών στην Ελληνική αγορά.

Εάν υποθέσουμε ότι έρχεται μια ξένη μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία στην Ελλάδα (και ας την πούμε –ακραία και τυχαία- για λόγους συντομίας και κατανόησης P&O), τι θα γίνει τότε? Εάν έρθει πχ η P&O στην Ελλάδα, σε ποιες γραμμές θα στραφεί? Σίγουρα όχι στη γραμμή Σητεία-Κάσο-Πηγάδια-Διαφάνι-Χάλκη-Ρόδο, αλλά ούτε και Λαύριο-Ψαρά-Αη Στράτη-Λήμνο! Θα «χτυπήσει» τα «φιλέτα»: Πειραιά-Χανιά/Ηράκλειο, Πειραιά-Χίο-Μυτιλήνη, Πειραιά- Κω/Ρόδο, Πειραιά-Συροτηνομυκονία/Παρονάξια κλπ. Τι τύχη μπορεί να έχει μια τέτοια απόπειρα στην Ελληνική αγορά, η οποία έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες? Θα καταφέρει να «χτυπήσει» τις Ελληνικές εταιρείες κατά το πρότυπο των Super Market εναντίον των "μπακάλικων" (και βεβαίως δεν είναι μπακάλικα κάποιες Ελληνικές εταιρείες, απλώς πρόκειται για σχήμα λόγου), θα μπορέσει να σταθεί ανταγωνιστικά και να πάρει ένα αξιοπρεπές μερίδιο της αγοράς (ώστε να μπορέσει να μείνει) ή, μήπως, θα συναντήσει ανυπέρβλητα (θεμιτά και αθέμιτα) εμπόδια και θα τα μαζέψει και θα πάει από ‘κεί που ‘ρθε?

Θα μπορέσει να προσφέρει ένα πολύ ανταγωνιστικό προϊόν (καλύτερα πλοία, καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές) ώστε, εκτός των άλλων, να ξεπεράσει και το «πατριωτικό» πνεύμα του Έλληνα επιβάτη/καταναλωτή? Ο οποίος ακόμα και σήμερα (σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι παλαιότερα) είναι οπαδός της παροιμίας: «παπούτσι απ’ τον τόπο σου κι ας είν’ και μπαλωμένο»? Και με βάση αυτό το σκεπτικό προτιμάει το ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΧΧΧΧ με πλήρωμα τον Σήφη/Στρατή/Πανορμίτη (χωριανοί, από το νησί του) από το οποιοδήποτε PRIDE OF XXXXX και πλήρωμα τον Mike/Steven/Thomas (από τον άλλη άκρη του κόσμου)?

Παρένθεση: Και με την ευκαιρία να πω και δύο λόγια για το σύνηθες αίτημα (των Ελλήνων ακτοπλόων) για απελευθέρωση των συνθέσεων των πληρωμάτων, το οποίο συνήθως πάει πακέτο με την «απειλή» για υποστολή της Ελληνικής σημαίας και αντικατάστασης από άλλη κοινοτική. Είναι, όμως, ρεαλιστική αυτή η «απειλή» ή είναι, απλώς, ένα διαπραγματευτικό μέσο? Και γιατί δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα? Μήπως γιατί φοβούνται ότι θα ανοίξουν πιο εύκολα τον δρόμο στους ξένους, καθόσον δεν θα υπάρχει πλέον «παπούτσι απ’ τον τόπο σου»? Βεβαίως, με το που εμφανισθεί ένας σοβαρός ανταγωνιστής με κοινοτική σημαία και Νεοκοινοτικούς (Μαλτέζους, Εσθονούς, Πολωνούς) ναυτικούς είναι σίγουρο ότι θα υποσταλούν πολλές σημαίες. Και, βεβαίως, με το δίκιο τους, διαφορετικά θα τα κλείσουν «τα μαγαζιά τους»! Κλείνει η παρένθεση.

Θα μπορέσει πχ η P&O να αντέξει στον ανορθόδοξο (για να μην πω και ασύμμετρο) πόλεμο των πρακτόρων/των μεταφορικών εταιρείων/των δρομολογίων, που οργιάζει στα Ελληνικά νερά (λιγότερο βέβαια απ' ό,τι στο παρελθόν)? Ο πόλεμος αυτός μπορεί να γονατίσει μια πχ P&O, η οποία εν δυνάμει θα έχει πλάτες στην ισχυρή χώρα προέλευσης και η οποία μπορεί να κηρύξει πόλεμο (εκεί που μπορεί) σε άλλα Ελληνικά συμφέροντα? Ή μήπως η είσοδος μίας πχ. P&O στην Ελληνική ακτοπλοΐα θα μπορέσει να επιβάλλει ίσους όρους ανταγωνισμού και το «fair play» στα Ελληνικά ακτοπλοϊκά δρώμενα?

Και το κυριότερο ερώτημα: πως μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς οι Ελληνικές (και ποιές) εταιρείες ένα τέτοιο ενδεχόμενο?

Και πως θα διαμορφωθεί το Ελληνικό ακτοπλοϊκό τοπίο, εάν έρθουν (κατ’ άλλους εισβάλλουν) οι ξένες εταιρείες?

Ας σταματήσω εδώ, μίας και είναι αρκετά για το ξεκίνημα μίας συζήτησης, και ας ακούσουμε και και τις άλλες απόψεις.

ΥΓ. Τα παραπάνω είναι γραμμένα από έναν που δεν μπορεί (σε καμιά περίπτωση) να χαρακτηρισθεί ως ειδικός (ούτε καν σχετικός, θα έλεγα) με το θέμα. Συνεπώς, ορισμένες σκέψεις μπορεί να είναι αστήρικτες ακόμα και εντελώς άσχετες. Ζητώ, λοιπόν, προκαταβολικά την κατανόηση σας και την διόρθωση των «ημαρτημένων».

  • 2 weeks later...
Posted

Σαν γενικοτερο προβληματισμο, αναρωτιεμαι γιατι μια ξενη εταιρεια να αποφασισει να επενδυσει στην ελληνικη ακτοπλοια τωρα και οχι πριν 2-3 χρονια με τις τιμες των μετοχων στα ταρταρα, με λιγα λογια οταν το κοστος μιας εξαγορας θα ηταν πολυ πιο λογικο. Βεβαιαως και τα χρεη των εταιρειων τοτε ηταν πολυ περισσοτερα ενω τωρα δειχνουμε να κινουμαστε προς μια μερικη εστω απελευθερωση, οποτε ισως και αυτοι οι παραγοντες να παιξουν καποιο ρολο. Γενικα παντως και με την αρση του καμποταζ, οχι μονο δεν εγινε καμια εξαγορα οπως πολλοι φοβουνταν τοτε(υπενθυμιζω δημοσιευματα προ της αρσεως για τις ορδες των ξενων επενδυτων που θα αφελληνιζαν το Αιγαιο), αλλα ουτε καν καποια σοβαρη προσπαθεια.

Νομιζω ομως πως οταν μιλαμε για διεισδυση ξενων εταιρειων στην Ελλαδα, μαλλον μιλαμε για εξαγορα καποιας απο τις υπαρχουσες εταιρειες. Δε νομιζω οτι καποια ξενη εταιρεια θα ξεκινουσε απο το σημειο μηδεν. Αν δεχτουμε λοιπον οτι η εμπλοκη μια ξενης εταιρειας θα γινει μεσω εξαγορας/συγχωνευσης/απορροφησης η καποιας παρεμφερους μεθοδου, νομιζω πως για να θεσουμε το θεμα στη σωστη του βαση θα πρεπει να κανουμε τον εξης διαχωρισμο:

Α) Η εταιρεια που θα επενδυσει στην Ελλαδα να ειναι καποια ξενη εταιρεια που να δραστηριοποιειται σε μια αναλογη αγορα του εξωτερικου. Μιλαμε δηλαδη γι αυτο που ανεφερε ο Νηρεας παραπανω, μια P&O η μια Tallink, η οτιδηποτε αλλο. Σε αυτην την περιπτωση δηλαδη εχουμε μιαν εταιρεια που εχει και εμπειρια και τεχνογνωσια στον τομεα, εστω και στη βορειο-ευρωπαικη αγορα(ας υποθεσουμε). Πιστευω οτι με δεδομενο αυτο, αφ' ενος μεν τουλαχιστον στην αρχη θα αφηναν το υπαρχον κουμαντο της εταιρειας να χαραξει πορεια(με υψηλη επιβλεψη) αλλα στην πορεια και οταν τα στελεχη αυτης της εταιρειας θα αποκτησουν την εμπειρια και γνωση της ελληνικης αγορας, οι παρεμβασεις και τα καινουρια πραγματα θα ειναι θεμα χρονου. Αφ' ετερου σιγουρα θα υπηρχε πολυ πιο στενος ελεγχος στα οικονομικα της εταιρειας. Οι ξενοι παρα το οτι ορισμενοι εξ υμων πιστευουν, δεν ειναι κουτοφραγκοι κι εμεις οι εξυπνοι. Με λιγα λογια η αποψη μου ειναι πως σε μια τετοια περιπτωση σιγουρα θα ειχαμε πολλες αλλαγες αλλα σε βαθος χρονου και οχι απο την πρωτη μερα.

Β) Η εταιρεια που θα διαλεξει να επενδυσει στην Ελλαδα, να ειναι μια εταιρεια επενδυσεων(venture capital) χωρις απαραιτητα τεχνογνωσια στη συγκεκριμενη βιομηχανια, οπως για παραδειγμα οι δυο τελευταιες ιδιοκτητριες εταιρειες του Isle of Mann Steampacket. Σε αυτες τις περιπτωσεις και σε αλλου ειδους βιομηχανιες, η συνηθης πρακτικη ειναι πως αυτες οι εταιρειες επενδυσεων αγοραζουν εταιρειες με σκοπο να βελτιωσουν την εικονα τους τοσο σε επικοινωνιακο επιπεδο οσο και σε επιπεδο ισολογισμου, με σκοπο μετα απο καποια χρονια να ξαναπουλησουν την ιδια εταιρεια με μεγαλυτερο τιμημα σε καποιον αλλον. Συνηθως σε τετοιες περιπτωσεις η παρεμβολη των καινουριων ιδιοκτητων γινεται σε οικονομικο επιπεδο κυριως μια και δεν διαθετουν τη σχετικη τεχνογνωσια. Οποτε ειτε αναθετουν το management της εταιρειας σε καποιον δικο τους ανθρωπο, ειτε αν η εταιρεια πηγαινει ηδη καλα συνεχιζουν την επιτυχημενη συνταγη παρακολουθωντας στενα.

Γ) Ο επενδυτης να προκειται για μια τραπεζα(η ομαδα τραπεζων) που υπο το βαρος χρεων να αναλαμβανει τη διοικηση μιας εταιρειας. Σε αυτην την περιπτωση συνηθως ισχυει το "κλαψε με μανα, κλαψε με" μια και πολυ σπανια υπαρχει σωστη διοικηση και αναπτυξιακη προοπτικη(ενα τετοιο παραδειγμα ειναι η εξαγορα της Formula 1 Management πριν απο λιγα χρονια απο οαδα τραπεζων που τελικα εχασαν τη μπαλα -η μαλλον τα λαστιχα- και ξαναπουλησαν μετα απο 3-4 χρονια το μεριδιο τους στον ιδιο απο τον οποιο το ειχαν αγορασει και μαλιστα στη μιση τιμη). Μια τετοια περιπτωση ειναι και λιγο στρεβλη οποτε δεν συνεχιζω το σχολιασμο.

Σε καθε περιπτωση απο τις παραπανω, το θεμα για μενα ειναι να βρουμε για ποιους λογους θα μπορουσε να γινει μια τετοια κινηση ΤΩΡΑ και οχι σε καποια αλλη χρονικη στιγμη.

Οσο για τον αν οι Ελληνες θα (πρεπει να)το παρουν πατριωτικα η οχι, για μενα σαν διλημμα ειναι αστειο. Η εννοια "πατριωτικος καπιταλισμος" στα αυτια μου ακουγεται αυτοαναιρουμενη εν τη γεννεσει της. Δεν γινεται σαν πολιτης να εισαι υπερ της ελευθερης αγορας, της Ενωμενης Ευρωπης, του εκσυγχρονισμου(με την οποια ερμηνεια), να ψηφιζεις καποιο απο τα mainstream κομματα που ασπαζονται το διεθνισμο, και να επιλεγεις την εταιρεια που θα ταξιδεψεις επειδη εχει Ελληνες ναυτικους η ελληνικο ονομα(Blue Star:D :D) ενω η μετοχικη της συνθεση μπορει να ειναι διασπαρτη σε ολη την Ευρωπη.

  • 1 month later...
Posted

Κατ’ αρχήν θα συμφωνήσω με τον Nick ότι η, ενδεχόμενη, είσοδος μίας ξένης εταιρείας στην Ελληνική ακτοπλοΐα θα γίνει (το πιθανότερο) μέσω εξαγοράς μιάς Ελληνικής εταιρείας και μάλιστα κατά το μοντέλο που περιγράφει στην περίπτωση Α.

Επίσης, θα συμφωνήσω ότι είναι αστείο στην εποχή μας να συμπεριφέρεται ο επιβάτης «πατριωτικά», πλην όμως πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό ισχύει ακόμα…καλώς ή κακώς.

Και, για να πάμε παρακάτω, θα επισημάνω ότι τελευταία άρχισαν να πληθαίνουν οι αναφορές του Τύπου στο ενδεχόμενο εισόδου ξένων εταιρειών στην ακτοπλοΐα, είτε για να υποστηρίξουν ότι αυτή είναι βέβαιη είτε για να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Στην δεύτερη περίπτωση υποστηρίζεται ότι η Ελληνική αγορά είναι μικρή (για τα μεγέθη των μεγάλων και σοβαρών ξένων εταιρειών), ότι είναι εποχιακή και ότι έχει ιδιαιτερότητες λόγω της πολυνησίας και του καθεστώτος που ίσχυε επί σειρά ετών. Στην πρώτη περίπτωση, αντιθέτως, υποστηρίζεται ότι μετά την, έστω μερική, απελευθέρωση δημιουργείται μια αγορά με καλές προοπτικές που θα μπορούσε να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Σε αυτοί την περίπτωση αναφέρουν ως πιθανούς (κυρίως) Βρεττανούς επενδυτές, αλλά και τον…Μίκι Άρισον της Κάρνιβαλ (όπως είδαμε στο ΒΗΜΑ, σε λινκ που μας έδωσε ο φίλτατος georgios express). Αν και κομμάτι δύσκολο το βλέπω, το όνειρο του Μίκι να είναι να κονταροχτυπιέται π.χ. με τον Καπτα Μάκη για τα φορτηγά του Αιγαίου.

Όμως, η δική μου αίσθηση είναι ότι στην υπόθεση (ολοένα και περισσότερο) αρχίζει να αναδίδεται η ευωδία από Γαλλικό (πολυεθνικό) άρωμα. Δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο, αλλά αρκετές από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο, αλλά και γενικότερα στην Ελληνική οικονομία, έχουν κάποια σχέση με Γαλλία.

Βέβαια, αυτό είναι μια αίσθηση, μια υπόθεση και τίποτε παραπάνω, αλλά αφού ο κάθε απίθανος τυπάκος λέει την παρόλα του για το ζήτημα…ε, ας την πω και εγώ: Γαλλικά (πολυεθνικά), λοιπόν, συμφέροντα και όχι μόνο στην ακτοπλοΐα, αλλά και ευρύτερα στις θαλάσσιες μεταφορές με προσανατολισμό από Δυσμάς προς Ανατολάς και τούμπαλιν.

Posted

Polus kosmos anaferete sta kyklwmata k sta monopwleiaka ka8estwta pou dhmiourgounte me antallagh paketwn metoxwn. Milaw genikotera k oxi gia thn epikairh NEL minwikes.

mesa se auta ta plaisia pisteuete oti me mia kalh prosfora apo 3enh pros Ellhnikh gia na agorasei to paketo A tou nick (pou einai k to pio a3iologo) 8a sta8ei? Ekei einai h lepth grammh. An er8ei 3enh etaireia posa pragmata 8a alla3oun? Mono kana YEN den 8a kynobatei toso oso paliotera...

Posted

Παιδιά δεν θα μπορέσετε να πιστέψετε τι αποδέκτες μηνυμάτων γινόμαστε όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με την ακτοπλοϊα.Κάθε μέρα και εν όψει των αλλάγών που σίγουρα θα επέλθουν,χωρίς όμως να γνωρίζει σχεδόν κανείς τι ακριβώς μορφή θάχουν, εγώ προσωπικά και άλλοι συνάδελφοί μου φαντάζομαι έχουμε ακούσει τις πιο απίθανες εταιρείες και τα πιο απίθανα σενάρια που αν σας τα ανεφερα εδώ θα με πέρνατε με τις λεμονόκουπες.Βέβαια όπως αναφέρετε καισεις παραπάνω τα περισότερα ειναι μπλόφες εταιρειών στην προσπαθεια να φοβίσουν ή να θολώσουν τα νερά στους αντιπάλους τους, ενώ άλλα ανήκουν τελείως στην σφαίρα της φαντασίας.Το σίγουρο είναι πως θα υπάρχουν εξελίξεις και μάλιστα σύντομα , μερικοί διατείνονται ότι μέχρι τέλους του μήνα θα έχουν παιχτεί όλα.Θα δούμε.

  • 5 years later...
Posted (edited)

Που ειναι δηλαδη το προβλημα?

Εδω μιλαμε για business κυριοι,οχι για λαβαρα και βραχονησιδες .

Αλλα θελαν απο το Αιγαιο τοσα χρονια κι οχι τα ωραια μας καραβια για να ρθουν να μας τα παρουν τωρα,οποτε μην ανησυχειτε για την ασφαλεια της πατριδος μας απο τυχον εισοδο Τουρκων στην ακτοπλοια..

Δεν είναι έτσι τα πράγματα, οι πόλεμοι έχουν πολλές μορφές, δεν γίνονται μόνο με κανόνια. Και μην ξεχνάμε η αποικιοκρατία δεν στηρίχθηκε μόνο στα όπλα, αλλά στα περίφημα 3 Μ (Missionaries Merchants Military), πρώτα πήγαιναν οι ιεραπόστολοι, μετά οι έμποροι και στο τέλος ο στρατός. Απλώς στην εποχή μας οι ιεραπόστολοι δεν φοράνε ράσα.

Και όταν μιλάμε για ένα νησιωτικό κράτος, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση που δεν τρέχει και τίποτε εάν πέσει σε ξένα χέρια, όπως πχ η Μίσκο που την πήρε η Barilla. Ναι στα μακαρόνια δεν τρέχει και τίποτε. Σε ένα νησιωτικό όμως κράτος η ακτοπλοϊα (οφείλει να) εξασφαλίζει την γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική συνέχεια του κράτους. Εν ολίγοις είναι ζωτικός παράγοντας για την ίδια την ασφάλεια του κράτους. Ιδιαίτερα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι καθοριστικός παράγων. Για τα νησιά αυτά ιστορικά, ο οικονομικός ζωτικός χώρος τους ήταν ανέκαθεν (και ευλόγως) οι απέναντι περιοχές της Μικράς Ασίας, μέχρι βεβαίως την ενσωμάτωσή τους στο Ελληνικό κράτος. Μια τυχόν σταδιακή συγκοινωνιακή αποκοπή τους από την ενδοχώρα και ενδυνάμωση της συγκοινωνίας με τα απέναντι παράλια, θα είχε σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εξάρτηση των οικονομιών τους με τα απέναντι παράλια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον. Δεν είμαι υπέρμαχος του απομονωτισμού των νησιών από τα απέναντι παράλια, αλλά διαφωνώ ότι δεν τρέχει και τίποτε να τα πάρουν όλα οι γείτονες. Και νομίζω ότι ανέκαθεν ο στρατηγικός σχεδιασμός των Τούρκων αποσκοπούσε στην αποκοπή των νησιών από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, είτε μιλάμε για καιρό ειρήνης, είτε για καιρό πολέμου.

Θα μου πείτε βέβαια ότι και τώρα που δεν είναι τούρκικες οι εταιρείες κάποια νησιά κάνουν μέρες και βδομάδες να δούνε πλοίο. Δεν αντιλέγω, είναι και αυτό μέρος του γενικότερου προβλήματος της χώρας και των στρατηγικών της επιλογών. Η λύση όμως δεν είναι να πάρουν τα πλοία και τις γραμμές οι Τούρκοι, και δεν εννοώ τους Τούρκους σαν λαό, αλλά ως γειτονικό κράτος που έχει εδαφικές αξιώσεις από την Ελλάδα.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Posted

Κακά τα ψέματα το Ελληνικό Κράτος (όχι η "κυβέρνηση") οφείλει να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συγκοινωνία των νησιών (όλων) με το ηπειρωτικό κράτος με οποιοδήποτε κόστος και μάλιστα να την ελέγχει. Ακόμα και αν οι ανάγκες ενός νησιού καλύπτονται από μία οποιαδήποτε εταιρεία (Ιταλική, Βραζιλιάνικη, Ελβετική, πόσο μάλλον Τουρκική) για λόγους α) εγωισμού β) ελέγχου γ) ηθικού των κατοίκων, θα πρέπει να υπάρχει Ελληνικό συμφέρον και έλεγχος στις εταιρείες των γραμμών ώστε να ανακυκλώνεται το κόστος και το κέρδος εντός συνόρων, οποιοδήποτε κι είναι αυτό (υλικό ή ηθικό).

Θα μπορούσα να επιχειρηματολογώ με τις ώρες για αυτό, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν απλά να σας κούραζα, σκεφτείτε όμως τι θα γινόταν αν πχ η "Χ" εταιρεία η οποία έχει το 100% της εξυπηρέτησης ενός προορισμού "ξαφνικά" σταματήσει να εξυπηρετεί, έτσι απλά "σταματήσει" (με οποιαδήποτε δικαιολογία) και σου μείνει πχ μια Ρόδος ή μια Μυτιλήνη με "αποκλειστική" σύνδεση με "απέναντι". Μέχρι το κράτος (με μικρό το "κ") ξεκινήσει διαδικασίες διαγωνισμούς και μπλα μπλα μπλα, όλη η οικονομική ζωή ενός τόπου απλά θα χαθεί για εμάς και θα πάει "κάπου" αλλού, γεγονός που με απλά λόγια θα διευκολύνει άλλες καταστάσεις, με πιο απλή την οικονομία και πιο βαριά την αρβύλα.

Και για να μην βιαστούν μερικοί να πούνε ότι λέω "εθνικιστικές ιστορίες" σκεφτείτε πχ να σταματήσει ξαφνικά η σύνδεση Κέρκυρα-Πάτρα, Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα τι θα σήμαινε για το νησί!

Posted

Επειδη δεν θελω να παρεξηγουμαι,θελω να αναφερω οτι δεν ειμαι υπερ της ελευσης Τουρκων η' λοιπων ξενων στο Αιγαιο.Οταν ειπα''Ποιο ειναι το προβλημα''στην παραθεση σου φιλε Νηρεα εννουσα ποιο ειναι το προβλημα η' το κακο στο να μπει μια ξενη εταιρεια,ακομα και Τουρκικη σε μια ακτοπλοικη με ενα ποσοστο της ταξης του 20%,ας πουμε επι της μετοχικης συνθεσης.Οχι να εξαγορασει το πλειοψηφικο πακετο το τονιζω!Και πραγματι δεν θα υπαρχει προβλημα.Φανταστειτε ας πουμε στην ΑΝΕΚ(υποθετικα)να προχωρησουν αυριο σε μια Α.Μ.Κ και να διαμορφωθει μια κατασταση του στυλ Βαρδινογιαννης 85% και ai-sixtir lines(η Τουρκικη :P )με ενα15%.Ποιος θα κανει κουμαντο και παλι?

Θα μου πειτε''μα καλα που ζεις,δεν ειδες τι εκανε ο Γκριμαλντι?''Ορθον.αλλα στο θεμα των Τουρκων θα μπορουσαν να το παιξουν εξυπνα οι Ελληνες πολιτικοι(λεμε τωρα ^_^ )και να βγαλουν ενα νομο,τοσους και τοσους αχρηστους εχουν βγαλει,που να λεει''Επενδυτες προερχομενοι απο χωρα μη μελος της Ε.Ε δυνανται να εχουν ενα πλαφον χ% επι των μετοχων εισηγμενων ακτοπλοικων''Νομικα δεν ξερω αν γινεται κατι τετοιο φυσικα.

Διαφορετικα τι να κανουμε η' θα ρθουν ξενοι απευθειας η' καμουφλαρισμενοι..Η ΝΕΛ το λεει ευθεως στην εκθεση της''σημερα ειμαστε.αυριο δεν ειμαστε'',στην ΑΝΕΚ ο κοσμος ειναι απληρωτος απο τον οκτωβρη,στην Αττικα δεν ξερουν ποιο να πρωτοδεσουν,ολοι πουλανε κανεις δεν αγοραζει.Ποσο να αντεξουν ετσι νομιζετε?6μηνες?1 χρονο? :ph34r:

Δειτε τι εγινε στις Μινωικες οι οποιες αν δεν ειχε μπει ο μπαρμπα-Μανωλης σημερα-μαλλον-δεν θα υπηρχαν.Δειτε τι περιθωρια ελιγμων εχει ως μελος ενος ομιλου με τζιρο μισο δις ευρω το χρονο!Εβγαλε περσι 30τοσα μυρια ζημειες πραγματι,αλλα ποσος τον ενδιαφερει οποτε θελει περνει ενα παλατι το στελνει και δουλευει Ιταλια και ξεσκαει ο αθρωπας! :lol:

Posted
να μπει μια ξενη εταιρεια,ακομα και Τουρκικη σε μια ακτοπλοικη με ενα ποσοστο της ταξης του 20%,ας πουμε επι της μετοχικης συνθεσης.Οχι να εξαγορασει το πλειοψηφικο πακετο το τονιζω!Και πραγματι δεν θα υπαρχει προβλημα.

Το να αγοράσει κάποιος το 20% μιας εταιρείας και χωρίς να πάρει το management, σημαίνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην διοίκηση και στις προοπτικές της εταιρείας. Και απλώς αυτός περιμένει να απολαμβάνει μερίσματα και υπεραξίες. Βλέπεις εσύ καμιά ελληνική ακτοπλοίκή να είναι δελεαστική για τέτοιου είδους επένδυση?

Θα έμπαινε ποτέ ο Γκριμάλντι με 20% σε μιά εταιρεία χωρίς να έχει το management ή τουλάχιστον χωρίς να επιδιώκει να το αποκτήσει γρήγορα? Δε νομίζω, εδώ έχει το 33% και δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Όσον αφορά τις Μινωικές, πιθανώς εάν δεν την έπαιρνε ο Γκριμάλντι, πράγματι να μην υπήρχαν. Κι ο Γκριμάλντι όμως πιθανώς να είχε δεμένα τα 2 Cruise και να μην ήξερε τι να τα κάνει. Αλληλοσωθήκανε δηλαδή, αλλά όχι με το 20%.

Και γι΄αυτό πιστεύω ότι η μόνη προοπτική για να εξαγορασθεί σήμερα κάποια ελληνική ακτοπλοϊκή είναι "bir para" και "όπως είναι επιπλωμένη". Είτε για να "εξυγιανθεί" με πωλήσεις πλοίων, απολύσεις προσωπικού, περικοπές δαπανών και αυξήσεις ναύλων, είτε για να εξυπηρετηθούν παράλληλα συμφέροντα του αγοραστή.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...