Jump to content
Shipfriends

ithermos

eMembers
  • Posts

    385
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by ithermos

  1. Εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη ενός εκ των διασωθέντων.
  2. Δεν μας έφταναν τα προβλήματά μας (Scrubbers, EU ETS, Med ECA) στη ψωρο-κώσταινα, o DNV μας λέει ότι από 1/1/2025 πρέπει τα general cargo ships από 400GT και πάνω, αντί για 5000, να ενταχθούν στο στο MRV και κατά πάσα πιθανότητα από το 2027 να αρχίσουν να πληρώνουν.
  3. Ταξίδι με το πλοίο τη Τρίτη 4/3 από Σύρο για Πειραιά με αρκετό κόσμο λόγω επιστροφής τριημέρου. Αναχώρηση στην ώρα του, ο καιρός Βοριάς γεμάτο 6αρι προς 7. Γερό σφύριγμα στον Άγιο Δημήτρη, κάτι που έχω καιρό να ακούσω σε Blue Star, και κάπου εκεί ξεκίνησε το κούνημα χωρίς όμως να κοπανάει ιδιαίτερα λόγω πλώρης, όπως περίμενα. Φυσικά ο καιρός στη πάντα, ο πλοίαρχος δεν έκανε το γνωστό ψήλωμα στα Γιούρα. Το κούνημα κράτησε γύρω στη 1 ώρα μέχρι να απαγκιάσουμε στη Τζια. Το κάβο ντόρο όπου περίμενα να τα δούμε όλα το αφήσαμε χωρίς σχεδόν να το καταλάβουμε. Περάσαμε τα φανάρια του Πειραιά 20:20, δηλαδή 4.05 φανάρι με φανάρι, 20:30 είχαμε δέσει. Χωρίς να παίρνω όρκο νομίζω ότι το ταξίδεμά του στον καιρό είναι καλύτερο ή στην χειρότερη το ίδιο με τα μικρά μπλουσταρια. Σε άλλα νέα, η επιβίβαση των πεζών επιβατών γίνεται αποκλειστικά από το καταπελτάκι, συνεπώς δεν μπλέκονται στο γκαράζ για να αφήσουν τις αποσκευές τους. Ανεβαίνοντας στο κυρίως κατάστρωμα το πλοίο δείχνει πολύ πιο φαρδύ λόγω του ότι δεν παρεμβάλλονται κατασκευές στο κέντρο όπως στα BS Paros/Naxos, το ίδιο ακριβώς συναίσθημα όπως όταν πρωτομπήκα στο νυν Superstar. Η διαρρύθμιση εσωτερικά φαίνεται να προσφέρει περισσότερες θέσεις για τους επιβάτες της οικονομικής εσωτερικά έναντι του πλοίου που αντικαθιστά με φυσικά πολύ λιγότερες αριθμημένες θέσεις. Ο ενιαίος χώρος γενικά θυμίζει πορθμείο. Στα αρνητικά για μια τέτοια γραμμή είναι το πολύ μικρό και στενό σαλόνι πρώτης θέσης. Τα εξωτερικά καταστρώματα σε πολύ καλή κατάσταση σίγουρα δε μαρτυρούν ένα βαπόρι 36 ετών, όλο το βαπόρι ήταν περιποιημένο και καθαρό.
  4. Σωστά το καταλαβαίνεις. Η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και χρόνια στις μονάδες "παραγωγής" ηλεκτρισμού γνωστή ως CCGT (Combined Cycle Gas Turbine) μεταξύ άλλων, ο όρος για ναυτιλιακές εφαρμογές είναι COGAS. Μια συνήθης εφαρμογή είναι να συνδυάσεις έναν αεριοστρόβιλο και έναν ατμοστρόβιλο. Τα καυσαέρια του αεριοστρόβιλου έχουν υψηλή θερμοκρασία (θερμότητα->ενέργεια) που σε έναν απλό αεριοστρόβιλο (Open Cycle Gas Turbine ή OCGT) απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Μια CCGT εκμεταλλεύεται την θερμότητα των καυσαερίων (που σε OCGT είναι χαμένη ενέργεια) ώστε να ζεστάνει νερό, να το μετατρέψει σε ατμό και κατόπιν έργο γυρνώντας έναν ατμοστρόβιλο με πολύ απλά λόγια. Για να το κάνουμε κουκιά μετρημένα, ο βαθμός απόδοσης μιας OCGT είναι περίπου 40% ενώ αυτός μιας CCGT είναι 60%. Κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση καυσίμου και μείωση εκπομπών. Αν πάμε στα δύσκολα του εγχειρήματος τώρα, η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλες εφαρμογές (συνήθως >300 MW) ώστε οικονομικά να έχει νόημα. Δεν βρήκα σχετικά μεγέθη για το ταχύπλοο αλλά συγκριτικά να πούμε ότι η ισχύς του Tera Jet είναι 68 MW. Επιπλέον, η CCGT δεν είναι ιδιαίτερα ευέλικτη στις αυξομειώσεις του φορτίου σε αντίθεση με την OCGT, πιθανόν λοιπόν να δούμε και κάποιο άλλο σύστημα (ηλεκτροκινητήρες με μπαταρίες;;) ώστε να συνδράμει στις μανούβρες.
  5. Έχει αναφερθεί ότι το βαποράκι έκανε ενδοκυκλαδικα δρομολόγια, εγώ συγκεκριμένα ξέρω ότι έκανε σίγουρα Μύκονο-Πάρο-Νάξο-Ίο-Θήρα πέρα των άλλων. Πριν αυτό, είχε περάσει και από την άγονη Δωδεκανήσων με βάση τη Κάλυμνο με ένα δρομολόγιο μέχρι Πυθαγόρειο και ένα μέχρι Καστελόριζο.
  6. Νομίζω ότι είναι δύσκολο να βρεθεί θέση για το SF για 8/12μηνη δρομολόγηση καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 1 από τα παρακάτω: -Την συνεργασία των μεταφορικών, πχ να ανοίξουν γραμμή από Πειραιά για ΣΤΜ καθώς μπορεί να έχουν εξασφαλίσει την συνεργασία των μεταφορικών Τήνου & Μυκόνου που έχουν επαφές συν ότι πιάσουν από Σύρο (λόγω χαμηλότερων τιμών από Attica) συν πρωινή επιστροφή από ΣΤΜ που δεν υπάρχει για τους επιβάτες. Να πάνε τελείως αχαρτογράφητα (βλέπε Παροναξία) δεν νομίζω. -Δυτικές Κυκλάδες δεν νομίζω ότι θα τους αφήσει χώρο η FF. -Άγονη γραμμή (το πιθανότερο κατά τη γνώμη μου) και σε περίπτωση που δεν πετύχει 4μηνη δρομολόγηση
  7. Ταξίδι με το ταχύπλοο το περασμένο Σάββατο 8/6 από Πειραιά για Σύρο. Εσωτερικά δεν παρατήρησα κάποια σημαντική αλλαγή με την High-speed 7 εποχή αλλά πάνε και χρόνια. Από κίνηση επιβατών θα έλεγα περίπου 50%. Εντύπωση μου προκάλεσε ότι το εξωτερικό κατάστρωμα ήταν προσβάσιμο καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
  8. Γενικά οι πτήσεις σχεδιάζονται έτσι ώστε να λειτουργούν ως feeder flights για τις μεγαλύτερες πτήσεις. Αναφορικά με Aegean/Olympic Aν προσέξεις από Αθήνα υπάρχει κύμα αεροσκαφών που αναχωρεί 0745-0900 για την Ευρώπη, συνεπώς από κάθε βασικό αεροδρόμιο εσωτερικού πρέπει να υπάρχει μια πολύ πρωινή πτήση ώστε ο επιβάτης να προλάβει αυτό το κύμα. Αντίστοιχα οι προορισμοί ανατολικά μας έχουν πτήσεις τα ξημερώματα, ώστε κάποιος που θέλει να πάει από Τιφλίδα, Κάιρο, Γερεβάν -Λονδίνο να εξετάσει να το κάνει μέσω Αθηνών με ελάχιστη ανταπόκριση. Φυσικά στην εν λόγω περίπτωση αυτό δεν ισχύει πλήρως, γιατί το πρώτο αυτό κύμα δεν το προλαβαίνεις φτάνοντας 8.45 στην Αθήνα. Απλά τα αεροσκάφη είναι τσίμα-τσίμα για το καλοκαίρι και "προηγούνται" άλλοι προορισμοί.
  9. Εντός του πλοίου ανακοινώθηκε ότι οι επιβάτες θα λάβουν αποζημίωση 100% των χρημάτων τους όπως μου ανέφερε άτομο που ταξίδευε.
  10. Εγώ θα πόνταρα σε: SuperrunerJet Π-Συρ-Μυκ-Παρ-Ναξ-Κουφ όπως είναι περασμένο στο σύστημα SuperrunerJet 2: από Ραφήνα αντί του Tera που είναι περασμένο και εφόσον δεν γίνει το Θεσσαλονίκη-Σποράδες.
  11. Εδώ είναι το εργαλείο υπολογισμού του seasmiles.
  12. Αναφορικά με το 4ο bullet να διευκρινίσω ότι ισχύει για το παράδειγμα της Σύρου. Καθώς το ποσό της εξαργύρωσης πριν την αλλαγή ήταν standard για το σκέλος Πειραιάς-Κυκλάδες ανεξαρτήτως νησιού, πιθανόν κάποιος που πάει Σαντορίνη να είναι "χαμένος" με την αλλαγή. Σαν παρατηρήσεις να προσθέσω τις εξής: -Ένα εκπτωτικό εισιτήριο, πχ μέσω προσφοράς Vodafone, αποδίδει αναλογικά τα seasmiles συλλογής αλλά ολόκληρα seasmiles βαθμίδας. Υποθέτω ένας φοιτητής (50% έκπτωση) σε οικονομική θέση θα πάρει 40 seasmiles συλλογής και 80 βαθμίδας. -Η αριθμημένη και διακεκριμένη θέση αποδίδουν τα ίδια μίλια. -Το ΙΧ παρότι έχει υπερδιπλάσια τιμή από 1 άτομο σε οικονομική (για το παράδειγμα της Σύρου) αποδίδει μόλις 34 μίλια παραπάνω (80 vs 114 seasmiles). Για αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να εξαργυρώνεις seasmiles για εισιτήριο ΙΧ παρά για ατομικό (1144 έναντι 800 seasmiles). Αντίθετα με αυτό που συνέβαινε προ της αλλαγής του προγράμματος, όπου λόγω της έκπτωσης στα ΙΧ μέσω της κάρτας δεν συνέφερε να εξαργυρώνεις πόντους για εισιτήρια ΙΧ. -Αντίθετα η μοτοσυκλέτα που είναι σημαντικά φτηνότερη από το ατομικό αποδίδει τον ίδιο αριθμό seasmiles (80).
  13. Μην ξεχνάτε ότι για να υποστηρίξουν οι μεταφορικές το δρομολόγιο, θα πρέπει αυτό να καθιερωθεί. Δεν γίνεται να εμφανίζεσαι 3 μήνες τον χρόνο και να περιμένεις ο άλλος να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του ή ακόμα και να δεχθεί να τον αλλάξει θα πρέπει να ξέρει ότι θα είσαι εκεί 3 μήνες το 2024, το 2025 και πάει λέγοντας. Θυμίζει Ρέθυμνο η όλη ιστορία...
  14. Η στροφή προς το real estate είναι γενικότερη τα τελευταία χρόνια σε όλους τους κλάδους, το βλέπω και στις τηλεπικοινωνίες. Εμείς μπορεί να το βλέπουμε ρομαντικά, αλλά οι εταιρίες θέλουν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος της επένδυσής τους.
  15. Μοντέλο λειτουργίας αεροδρομίου έρχεται για τα λιμάνια- Τα ακριβά και φθηνά slots εξετάζει το Υπουργείο.
  16. To ταχύπλοο θεωρητικά ξεκινάει δρομολόγια στην γραμμή του WCJ, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, την Παρασκευή 5/4 με ταχύτητες και τιμές WCJ. Φαντάζομαι θα ενθουσιαστούν οι επιβάτες όταν οι 2 ώρες που τους υποσχέθηκαν για την Σύρο γίνουν 2.50, για την Σαντορίνη δεν χρειάζεται να συζητηθεί καν το 4.40 που είναι περασμένο στο σύστημα.
  17. Τα πρωινά μπλουσταρια θα αναχωρήσουν αύριο 1200 αντί για 0730 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, οπότε αναμένεται η σχετική γκρίνια κατά τις επιστροφές όπου είναι sold out από Κυκλάδες.
  18. Συνέντευξη του Μιχάλη Ψαρομπά στον Ιωσήφ Παπαδόπουλο.
  19. Ταξίδι με το βαποράκι σήμερα 1215 για Αίγινα. Ερχόμενο από Αίγινα, έδεσε μετά από δεξιά στροφή, ξεφόρτωσε πολύ λίγα άτομα και 3 ΙΧ. Για Αίγινα πήρε 13 ΙΧ και κάτι λιγότερο από 100 άτομα. Το γκαράζ του πλοίου θυμίζει παντόφλα με 3 αρκετά στενές γραμμές φόρτωσης, σε όλο το μήκος του, που στα μισά περίπου του πλοίου γίνονται 4 και για λίγο (πλώρα) γίνονται 5. Στο μέσο του γκαράζ υπάρχουν πόρτες δεξιά και αριστερά που σε οδηγούν στο κλιμακοστάσιο, κατεβαίνοντας βρισκόμαστε στο 1ο κατάστρωμα όπου υπάρχουν τα μόνα σαλόνια του πλοίου (λίγο πάνω από την ίσαλο), το πλωριό και το πρυμναίο καθώς και κάποια καθίσματα μεταξύ των δύο σαλονιών. Το μοναδικό μπαρ του πλοίου βρίσκεται στο πλωριό σαλόνι. Τα σινιάλα της Leve Ferries δεσπόζουν ακόμα εδώ κι εδώ. Ανεβαίνοντας από το κλιμακοστάσιο βγαίνουμε στο 3ο κατάστρωμα με κάποια καθίσματα στις πάντες του πλοίου. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να πας από τα δεξιά στα αριστερά, παρά μόνο ανεβαίνοντας η κατεβαίνοντας ένα κατάστρωμα, αναρωτιέμαι τι υπάρχει εσωτερικά στο 3ο κατάστρωμα. Το 4ο και τελευταίο επίπεδο είναι στο ύψος της γέφυρας όπου βρίσκεται το sun deck και πρύμα οι σπαρτιάτικες τουαλέτες όπου μάλλον κάποιος είχε ξεχάσει να ανεβάσει των γενικό των φώτων, καθώς διακόπτης δεν υπήρχε, αλλά και να βάλει σαπούνι στις ανδρικές. Τουαλέτες υπάρχουν και εσωτερικά στο πλοίο. Φύγαμε στην ώρα μας αλλά κινούμενοι με περίπου 11,5 μιλάκια μας πέρασε ο Ποσειδώνας έξω από την Αίγινα και έδεσε πρώτος ενώ εμείς ακολουθήσαμε με 10-15 λεπτά καθυστέρηση. Χωρίς να είμαι γνώστης στα του Σαρωνικού, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το βαποράκι έρχεται μάλλον τελευταίο όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους. Θετική εντύπωση αφήνει η κατάσταση των καταστρωμάτων παρά τα χρόνια του πλοίου και συγκρινόμενο με το νεότερο Απόλλων.
×
×
  • Create New...